Educația sexuală în România. Ce spun organizațiile tinerilor. Mai multe organizații ale tinerilor îi solicită președintelul Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a Legii referitoare la educația sexuală. Noi am discutat cu președinții organizațiilor și am aflat de ce cred ei că este importantă educația sexuală în școli. Aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII ce au de spus tinerii.
„Conform datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani și 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naştere. Iar una este la a treia. Cât ţine de mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi una la a şasea. Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România. Avem o incidenţă de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc din ţările Uniunii Europene în ceea priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei)”, se explică într-un comunicat transmis de Consiliul Național al Elevilor.
Tinerii și-au exprimat dezamăgirea faţă de decizia CCR care a stabilit că prevederile privind înlocuirea educaţiei sexuale cu educaţia sanitară sunt constituţionale și cer președintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a Legii referitoare la educația sexuală.
„Metodele de contracepție nu sunt cunoscute la nivelul corespunzător. Tinerii nu sunt informați în legătură cu bolile cu transmitere sexuală. Este necesar ca aceștia să înțeleagă aspectele relevante legate de viața sexuală. Astfel, se pot elimina multiple stigmate și preconcepții sociale. În cele din urmă, sunt relevante discuțiile deschise care pot contura corect nevoile și limitele celorlalți”, a declarat Asociația Națională a Organizației Studențești din România.
„Dorim ca, alături de colegii noștri din CNE (Consiliul Național al Elevilor) și CTR (Consiliul Tineretului din România), să stabilim precis direcțiile de acțiune pentru viitor și soluțiile fezabile care pot diminua riscurile cauzate de absența educației sexuale în unitățile de învățământ preuniversitar românești. Considerăm relevante campaniile de informare constante și dezbateri publice legate de acest subiect. Pentru ca mai apoi să se înțeleagă pe deplin utilitatea implementării educației sexuale pe termen scurt, mediu și lung”, au adăugat aceștia.
„Adolescenții au nevoie să fie informați din partea specialiștilor pe teme sensibile. În condițiile în care aceștia nu au oportunitatea de a avea discuții mature pe acest subiect cu părinții sau persoanele pe care le consideră de încredere. De altfel, observăm cum statisticile ne poziționează pe locuri fruntașe, la nivel european, atât după numărul de mame minore, dar și după numărul de cazuri de boli cu transmitere sexuală. Educația sexuală nu trebuie să mai reprezinte un tabu pentru niciuna dintre părți. Ci trebuie abordată coerent și responsabil de către profesioniști. Astfel ca tinerii să poată avea acces la o formă de educație avizată și calitativă, dobândind astfel încredere în deciziile pe care ulterior le vor lua în viața personală”, a declarat Gabriel Carnariu, Președinte al Consiliului Tineretului.
„Așa cum am făcut și până în prezent, ne vom poziția alături de organizațiile noastre partenere. Și vom cere ca măsurile privind legiferarea Educației Sexuale, în acord cu principiile asumate de către societatea civilă, să fie o prioritate pe agenda publică a decidenților”, a adăugat acesta.
„Privind procentajele ce ne prezintă situația în România la momentul actual nu ne arată altceva decât nevoia introducerii educației sexuale în școli. Vorbim aici de o dezinformare majoră care duce la astfel de consecințe. În prezent, în cadrul orelor de biologie există o singură oră în care acest subiect este prezentat sumar. Subiect pe care majoritatea profesorilor îl ocolesc. Subiectul educației sexuale este unul tabu chiar și pentru mulți adulți. Fapt care ne arată că nici măcar în cadrul familiei tinerii nu primesc astfel de cunoștințe. Aceștia recurgând mai apoi la alte surse nesigure de informare. Privind situația pandemică actuală, ceea ce CJE Timiș poate face pentru elevi este demararea unor campanii de informare. Acestea vor fi realizate prin webinarii cu persoane calificate în acest domeniu. Și promovarea altor campanii asemănătoare deja existente”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Francesca Feraru, președinta Consiliului Județean al Elevilor Timiș.
Știm deja că în România oamenii sunt foarte reticienți cu privire la educația sexuală.
„Considerăm că subiectul a fost evitat deoarece a născut multiple discuții la nivel național. În continuare, educația sexuală prezintă reticență pentru mulți cetățeni. Se întâmplă acest lucru pentru că nu a fost înțeles pe deplin modul în care aceasta ar urma să fie predată. Și implicit s-a intrat în motive ce țin de diferite ideologii. România nu vrea să se considere pregătită pentru acest pas. Chiar dacă avem în continuare suficiente medii în care accesul la informații este scăzut spre inexistent. Polemica a fost tratată superficial de către decidenți, fără vreun rezultat final concret”, a declarat Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România.
„Nu este un subiect ușor de înțeles de opinia publică în general. Aceasta este împărțită, din păcate, în mai multe categorii, în funcție de grupurile de interes. Astfel că pentru decidenți este ușor să trateze cu indiferență acest subiect. Educația Sexuală trebuie orientată către nevoia beneficiarului, adică tânărul adolescent, și nu către interesele anumitor părți. Dacă vom ajunge să identificăm împreună soluțiile optime pentru implementarea Educației Sexuale în școli, atunci cu siguranță va fi cu mult mai ușor ca acest subiect să fie înaintat către decidenți pentru a lua decizii în consecință”, concluzionează președintele Consiliului Tineretului, Gabriel Carnariu.
Dicționar:
Decident: persoană fizică sau juridică înzestrată cu putere de decizie;
Sursa foto Pixabay / josephredfield