Ministerul Sănătății încurajează părinții să-și vaccineze copiii
Vine perioada vaccinărilor, iar Ministerul Sănătății încurajează părinții să-și vaccineze copiii. Îi încurajează să colaboreze cu medicii de familie și cu autoritățile medicale pentru a accelera imunizarea copiilor, în cadrul Programului național de vaccinare. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
De ceva vreme ne confruntăm cu această pandemie de coronavirus. Nimeni nu știe cu exactitate care este modalitatea cea mai eficientă de a ne feri sau de a ne imuniza în fața virusului. Pentru alte boli infecțioase avem însă metode de prevenire. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, spune că este important să le utilizăm pentru a asigura sănătatea copiilor. „Există o serie de boli infecțioase pentru care există soluții eficiente de prevenire, spre deosebire de infecția cu SARS-CoV-2, și este important să le utilizăm pentru a asigura sănătatea copiilor noștri”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Ministerul Sănătății spune că deține stocurile necesare pentru asigurarea vaccinării împotriva rujeolei – rubeolei – oreionului, a difteriei – tetanosului – poliomielitei, hepatitei B, etc. Iar medicii de familie pot recupera la vaccinare copiii care nu s-au vaccinat din cauza pandemiei de COVID -19. Ministerul Sănătății recomandă tuturor părinților să solicite medicului de familie vaccinarea copiilor, cu vaccinurile recomandate, la vârsta potrivită.
Toate aceste recomandări și încurajări din partea Ministerului Sănătății trag cumva un semnal de alarmă. Părinții nu-și vaccinează copiii. Spre exemplu, vaccinul tetraxim a fost realizat în proporție de doar 22%. Acest vaccin previne îmbolnăvirea cu difterie, tetanos, poliomielită și tuse convulsivă. Poate fi administrat la vârsta de 5 și 6 ani, astfel încât copiii să fie pregătiți pentru intrarea în colectivitățile școlare.
De asemenea, vaccinarea ROR (rujeolă – oreion – rubeolă) a fost realizată în proporție de 50%, conform datelor din luna august 2020. Asta în condițiile în care țara noastră nu a ieșit încă din epidemia de rujeolă.
Dicționar
Rujeolă: Infecție virotică contagioasă care apare la vârsta copilăriei, caracterizată printr-o erupție generalizată de culoare roșie pe piele și pe mucoase;
Rubeolă: Boală contagioasă, cauzată de o infecție virotică, caracterizată prin erupții pe piele, febră și inflamații ganglionare;
Oreion: Boală contagioasă epidemică, frecventă la copii, care se manifestă prin inflamarea glandelor salivare;
Difterie: Boală contagioasă acută produsă de bacili, caracterizată prin formarea unor membrane false pe amigdale, pe faringe sau pe laringe, prin greutate în respirație și la înghițirea alimentelor, prin febră etc.
Tetanos: Boală infecțioasă gravă, caracterizată printr-o contracție permanentă și foarte dureroasă a mușchilor;
Poliomielită: Boală infecțioasă, epidemică sau contagioasă, provocată de un virus specific, care se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență, dureri în mușchii membrelor și paralizarea membrelor inferioare;
Hepatită: Denumire generică dată afecțiunilor inflamatorii de natură virotică, microbiană sau toxică ale ficatului;
Tuse convulsivă: boală infecto-contagioasă, frecventă la copii.