Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a hotărât ca în acest an să sărbătorească altfel Ziua Internațională a Fetelor. Cum? În online, cum face mai toată lumea în această perioadă. În fiecare an această sărbătoare urmărește să promoveze egalitatea de gen și șanse egale pentru fetele din întreaga lume. Anul acesta promovarea se face prin scrisori de la fete pentru fete. ȘTIRI PENTRU COPII va publica timp de câteva zile scrisorile acestor fete, precum și scrisorile unor doamne cu funcții înalte. Acestea au scris scrisori adresate propriilor lor persoane, dar aflate la vârsta adolescenței.
UNICEF a invitat patru membre ale Boardului Copiilor din România să scrie o scrisoare adresată altor tinere despre lucrurile pe care le doresc și le fac în vederea accelerării schimbării sociale și creșterii egalității de gen în propriile comunități.
Dominique, Ariana, Dana și Ilinca au scris texte emoționante despre discriminarea cu care se confruntă adolescentele si tinerele din România, despre visuri și implicare socială, despre sistemul educațional, prejudecăți și inegalitate, acestea fiind publicate pe site-ul UNICEF.
„Dacă nu se acordă grijă și atenție deosebită doamnelor, suntem hotărâte să instigăm la rebeliune și nu ne va împiedica nicio lege în care nu avem voce sau reprezentare” Abigail Adams.
Noi, fetele, avem în interiorul nostru o flacără alimentată de nedreptatea socială și de inegalitatea tot mai mare din această lume. Totuși, avem speranță, credem că schimbarea este foarte aproape, că avem darul de a transforma societatea noastră într-o comunitate incluzivă, dreaptă și umană. Înainte de a intra mai mult în subiect, trebuie să explic faptul că prin termenul „fată” mă refer la toate persoanele care s-au născut în acest mod sau care aleg să se identifice ca fiind femei.
Articolul meu este împărțit în două; în prima parte, voi explica riscurile la care vă expuneți în calitate de fete și, apoi, vă voi aminti fiecăreia în parte, drage cititoare, de puterea pe care o avem în adâncul nostru, care îmi permite mie și colegelor mele să luptăm pentru egalitate.
Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă stabilește un standard înalt pentru România în ceea ce privește Obiectivul 5: Egalitate de gen și Obiectivul 10: Inegalități reduse. Avem la dispoziție zece ani pentru a renunța la stereotipurile pe care le încurajăm în prezent.
Din păcate, datele creează o imagine sumbră a țării noastre, din moment ce 55% dintre cetățeni cred că actele de viol sunt justificabile, 45% consideră că bărbații sunt mai capabili să conducă și 65% consideră că femeile ar trebui să asculte de partenerii lor de viață. Ne creștem fiicele cu teama de a nu fi atacate, pipăite, umilite sau chestionate. Le luăm libertatea pentru că există atât de multă ură față de genul lor. Le luăm vocea pentru că, dintr-o dată, realitatea este considerată un subiect tabu și nu poate fi adusă în discuție.
Experiențele sunt ascunse sub preș, pentru că nu poți suporta să asculți suferința cauzată sau pentru că inculpatul era prea important pentru a i se pune la îndoială autoritatea și a-și asuma responsabilitatea. În fiecare zi, mă îmbrac decent, ajung acasă înainte de lăsarea întunericului, vorbesc cu o prietenă la telefon atunci când intru în mijloace de transport, nu merg la alergat singură, nu umblu singură pe străzi și tot sunt hărțuită. Atunci când îmi exprim opinia, sunt întreruptă și insultată pentru că am „îndrăznit” să ridic tonul împotriva inegalității. Împotriva normalității anormale pe care am creat-o.
Îmi amintesc de faptul că sunt fiica sufragetelor, sunt fiica lui Eleanor Roosevelt, Sofia Nădejde, Gloria Steinem, Angela Davis, Maria Cuțarida și Ruth Bader Gainsburg, Simone de Beauvoir, Mary Wollstonecraft, Benazir Bhutto și Malala Yousafzai. Ar fi păcat să nu-mi exprim opinia, din moment ce ele au luptat din răsputeri pentru ca eu să pot face acest lucru.
Unul dintre modurile eficiente de a preveni misoginismul este să îi înveți pe ceilalți despre feminism și, desigur, despre egalitatea de gen. Nu ai nevoie decât de tine însăți, de hotărâre și, poate, de un proiector.
Mergi din clasă în clasă în școala ta și crește gradul de conștientizare asupra acestui subiect. Creează postere informative cu grafice impresionante care atrag atenția, creează o pagină de Instagram, păstrează-ți dorința de a afla cât mai multe informații. Pentru a face oamenii să se răscoale împotriva nedreptăților, nu trebuie să îndulcești statisticile pe care le prezinți, lasă-le să fie brute și dureroase. Lasă-le să fie un semnal de trezire la realitate.
Îmi doresc foarte mult să pun capăt violenței domestice și efectelor sale. Din acest motiv, ajutată de prietenele mele am creat un podcast intitulat „Peda Talks”, în care adresăm problema vindecării după o relație toxică, abordăm semnele părăsirii unei legături care vătămează și vorbim despre cum putem obține ajutor după hărțuire. Scopul acestei inițiative este de a aduce în prim plan acest subiect care afectează tot mai mulți oameni în fiecare an. Cu toate că acesta este o preocupare majoră, sunt puține măsuri luate de stat pentru a asigura bunăstarea cetățenilor.
Un alt mod de a te implica în mișcarea pentru schimbare este să te alături sau să închei un parteneriat cu o asociație care susține egalitatea de gen, precum Girl Up România, Centrul Filia şi ALEG România. În plus, trimite e-mailuri psihologilor, persoanelor publice și reporterilor dornici să răspândească acest mesaj privind dreptatea socială.
Vei întâmpina dificultăți, vei fi refuzată, dar nu-ți pierde speranța. Gândește-te la fetele care au nevoie de aceste proiecte, gândește-te în primul rând la motivul pentru care ai început și lasă furia și dezamăgirea să te motiveze să realizezi lucruri chiar mai mărețe.
Deci, să recapitulăm rețeta pentru scrierea propriei povești.
1. Fii conștientă de valoarea ta!
2. Găsește stimulul care-ți poate ține vie pasiunea – acea nedreptate pe care o detești cu desăvârșire.
3. Alege-ți calea.
4. Scrie o declarație. Aceasta este a mea.
Bună! Eu sunt Dominique, am 17 ani și lupt împotriva stigmatizării sănătății mintale și pentru prevenirea violenței împotriva femeilor. Tu pentru ce lupți?
Savurez diminețile, misterele și soluțiile pe care te chinui să le găsești. Cred în oameni, în puterea fiecăruia de a face bine și în compasiune. Lupt pentru incluziune socială, prevenirea violenței domestice și destigmatizarea problemelor de sănătate mintală.
Motivată de speranța că o mână de tineri poate schimba comunitatea, încerc să îmi inspir colegii să se implice în crearea unui viitor sustenabil și sigur pentru toți.
Incluziv: care cuprinde în el;
Inculpat: persoană acuzată de o culpă; pârât, acuzat, învinuit;
Sufragetă: susținătoare a mișcării femeilor din Anglia din a doua jumătate a sec. XIX și de la începutul sec. XX, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei;
Misoginism: lipsă de încredere față de calitățile morale ale femeilor; atitudine negativă față de femei;
Brut: neprelucrat;
A vătăma: a dăuna sănătății, integrității corporale (producând boli, răniri);
Stimul: factor care dă naștere unei reacții;
A stigmatiza: a arunca asupra cuiva sau a ceva disprețul public, a condamna cu toată severitatea; a înfiera, a dezonora.
Sursă info & foto: unicef.org