Știați? Rețelele sociale favorizează depresia? Se pare că pandemia afectează pe toate planurile. Un studiu asociază utilizarea excesivă a rețelelor spciale în timpul pandemiei cu depresia. Aflați mai multe informații de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Utilizarea excesivă a rețelelor sociale în timpul pandemiei este un predictor al simptomelor depresiei și traumei secundare. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania și Universitatea Jinan din Guangzhou, China sugerează acest lucru.
Prin intermediul studiului au fost anchetați 320 de participanți care trăiesc în Wuhan cu privire la modul în care au accesat și partajat informații despre sănătate cu prietenii, membrii familiei și colegii.
Pentru a afla care este nivelul anxietății și al depresiei, cercetătorii au folosit o scală de stres. Cercetătorii au cerut participanților să evalueze afirmații precum „Am simțit că viața nu are sens” și „Am avut vise tulburătoare despre epidemia de coronavirus”.
Efectele utilizării rețelelor sociale
Bu Zhong, profesor de jurnalism la Penn State și co-autor al studiului, a declarat că echipa a început să analizeze efectele utilizării rețelelor sociale asupra sănătății mintale a oamenilor chiar după ce Wuhan a fost blocat pentru a reduce răspândirea coronavirusului.
„Nu ne așteptam ca aceasta să devină o pandemie globală. Ne gândeam doar că putem dezvălui niște daune invizibile cauzate de focar. În situația Chinei, mass-media locală nu raporta despre COVID-19. Dacă ați citit ziarul local și ați urmărit televiziunea, nu ați obținut informații despre virus. Acest lucru i-a făcut pe oameni extrem de stresați. Și au început să se bazeze copleșitor pe rețelele de socializare”, a povestit Bu Zhong.
Oamenii își iau informațiile din mediul online
Cercetările anterioare au arătat că mai mulți oameni se bazează pe social media pentru a găsi și a împărtăși informații despre sănătate în perioadele de criză.
Noul studiu a constatat că mai mult de jumătate dintre participanți au prezentat un anumit nivel de depresie. Niciunul dintre ei nu a raportat tulburări traumatice înainte de pandemie. Aproape 20% dintre participanți au raportat că au prezentat un nivel moderat până la sever de depresie. Și puțin mai mult de 20% au raportat niveluri moderate până la severe de traume secundare. Aceste traume pot apărea atunci când oamenii aud despre experiențele traumatice ale altora.
Pe baza modelului cercetătorilor, utilizarea excesivă a rețelelor sociale a fost asociată cu niveluri mai severe de depresie și traume secundare.
În același timp, Zhong a spus că este important să înțelegem cum toate tipurile de social media, inclusiv platforme precum Facebook și Twitter, pot ajuta oamenii în timpul unei crize de sănătate.
„Cred că atunci când ne găsesc dezastrele, avem tendința de a apela mai mult la rețelele noastre sociale pentru a obține ajutor. Este natura umană. Nu vrem ca oamenii să creadă că rețelele sociale sunt rele. Vrem doar să știe că există un echilibru și, atunci când treceți peste prag, cum ar fi verificarea la fiecare cinci sau 10 minute, vă poate aduce și mai mult stres”, a declarat Zhong.
O pauză de la rețelele sociale
Cercetătorii au spus că este posibil ca persoanele care au consumat mai multe informații despre sănătate pe WeChat să acorde o importanță excesivă conținutului, experimentând mai multă depresie și traume secundare decât cei care au folosit platforma mai puțin. Ca răspuns, aceștia recomandă pauze de pe rețelele sociale în timpul unei crize stresante de sănătate, cum ar fi pandemia.
„Nu ar trebui să dăm vina pe rețelele sociale”, a spus Zhong. „Ar trebui doar să fim atenți la modul în care îl folosim.”
Sursa Inquier
Sursa foto Pixabay / kreatikar