Reforma învățământului românesc trebuie să înceapă. Selly a speriat-o pe Monica Anisie, dar va spune ce are de spus. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie a acceptat, inițial, invitaţia vloggerului Andrei Şelaru la o dezbatere publică pe tema educaţiei din România. Dar, cu o zi înainte de întâlnire, demnitarul şi-a anulat participarea pe motivul riscului de COVID-19. Selly va susţine în continuare dezbaterea, împreună cu jurnaliştii ProTV.
Dezbaterea va fi transmisă la televizor și, live, pe canalul de YouTube al vloggerului. ȘTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ideile care au apărut în timpul acestui dialog.
De ce e importantă dezbaterea? E mai evident ca oricând că sistemul educativ românesc are nevoie de o reformă. Și, credem noi, nu ar fi deloc o idee rea să se țină cont de ceea ce spun tinerii. Sunt cei mai apropiați de sistem, sunt în el. Ei știu cel mai bine.
Selly i-a dat deja o replică dură ministrului Educației și a decis să participe la dezbaterea la care oficialii nu vin.
Rămâneți, așadar, pe ȘTIRI PENTRU COPII, după ora 15,00, pentru informații interesante despre cum își doresc chiar tinerii să se schimbe învățământul. Selly nu e o voce singulară, ci e portavocea unei generații. Un băiat care a dovedit că știe ce vrea, care a învățat bine, iar acest lucru s-a văzut deja prin media obținută la Bacalaureat, vara aceasta.
De cele mai multe ori, copiii fac meditații pentru că nu înțeleg nimic în clasă și se tem să adreseze întrebări suplimentare, comportament care provine din traumele, frustrările si anxietatea provocata de sistemul nostru de invatamant, de comportamentul neadecvat al unor profesori.
De asemenea, numărul de ore ar trebui redus: 20 de ore la ciclul primar și 25 de ore la ciclul gimnazial. Există o lege promulgată de Președinte, însă nu a fost niciodată pusă în aplicare”.
Pentru ca numărul de ore de mai sus să fie suficient și să nu mai fie necesare temele pentru acasă, predarea ar trebui să fie activă, cu implicarea elevilor, cu dezbatere, nu bazată pe dictarea unor informații.
Totul se leagă și de mentalitatea profesorilor, de lipsa lor de entuziasm, de atitudinea lor față de elevi. Această mentalitate pornește din cauza lipsei de respect față de această meserie din partea societății, dar și din cauza salariilor mici. Apare un cerc vicios: atmosferă ostilă la ore, răspuns ostil din partea elevilor care primesc note mici și sunt încurajați astfel să vină la meditații.
Sunt mulți profesori extraordinari și competenți, dar și multe exemple de profesori care nu au de ce să rămână în sistem. O soluție în acest sens ar fi un sistem anonim de evaluare a acestora din partea elevilor. Beneficiarul educației nu este părintele, nu este profesorul, nu sunt sindicatele de profesori și nici companiile care fac manualele. Beneficiarul educației este elevul, de aceea, feedback-ul lui ar trebui să fie relevant, luat in considerare. Elevii ar trebui, o data pe an, sa acorde o nota profesorilor de la clasa, pentru a putea preveni abuzurile dascălilor și profesorii cu comportamente neadecvate, care provoacă traume si descurajează copiii.
Trebuie, obligatoriu, multe ore de economie, indiferent de profil, pentru a ști cum să îți manageriezi banii, pentru a avea noțiuni despre posibilități de investire a banilor, despre împrumuturi, bănci, inflație și efectiv modul în care funcționează economia.
Nu în ultimul rând, educația civică e foarte importantă și din păcate, este studiată în gimnaziu într- un mod superficial. Ar trebui să se studieze în liceu și să fie luată în serios, pentru că este esențial să știi ce fac instituțiile, să cunoști atribuțiile Parlamentului, Guvernului, Președintelui, să-ți cunoști drepturile și obligațiile.
Este important ca de fiecare dată când sunt adăugate informații în programă, ideal actualizate vremurilor, altele să fie scoase, pentru că deja materiile sunt suprasaturate și nu toți elevii pot ține pasul.
Îmi doresc să trăiesc într-o țară în care generațiilor viitoare de elevi să le facă plăcere să meargă la școală, să fie pasionați de ceea ce studiază, materie care să fie conformă cu realitățile pe care le trăim, să se simtă liberi să exploreze, să încerce, să se dezvolte, coordonați de profesori care să le insufle să fie creativi, deschiși dialogului, lucrului în echipă.
Și cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne unim forțele pentru a restarta sistemul de educație, care să genereze rezultate școlare mai bune, elevi care să părăsească băncile școlii pregătiți real pentru viață, pentru niște cariere solide, pentru a inova.
Am convingerea că mesajul meu va fi perceput drept constructiv și sper să schimbăm împreună viitorul României.
Sursa foto: YouTube
Text de: Daniel Antaluță