Mai multe animale marine au fost găsite moarte într-o peninsulă din Rusia
La începutul lunii octombrie mai multe animale marine au fost găsite moarte într-o peninsulă din Rusia. Primii care și-au dat seama că există o problemă cu apa au fost surferii care s-au plâns de afecțiuni la ochi. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește mai multe.
După ce au fost găsite aceste animale marine moarte, s-au efectuat cercetări. Se pare că într-adevăr există o problemă. Scafandrii spun că numărul de arici de mare a scăzut dramatic și sunt foarte puțini, iar anemonele au murit. Totodată, au observat că și reciful este afectat, acesta decolorându-se. Cel mai puțini afectați sunt crabii.
Deși există mai multe versiuni, instituțiile de mediu spun că nivelul de concentrație admisă de produse petroliere și fenol este depășit în apă. Se fac în continuare cercetări pentru a vedea care este cauza exactă și cine este vinovată pentru ea.
Părerile specialiștilor
Vladimir Burkanov este angajat al Institutului de Geografie Kamchatka al Filialei Orientului Îndepărtat al Academiei de Științe din Rusia. Totodată, studiază leii de mare de 30 de ani și cunoaște zona cu caracteristicile sale. Iată părerea sa despre situație:
„Dacă stocurile vechi de combustibil pentru rachete au fost depozitate sau îngropate în Radygino, aceștia au intrat în apa oceanului, iar surferii au fost arși. Radygino este situat la 10 km de coasta oceanului. Recipientele puteau rugini și combustibilul, împreună cu precipitațiile, curgeau în ocean. Dacă vă uitați la o hartă prin satelit a acestei zone, fluxurile curg între Radygino și coasta Oken. Ies la ocean chiar la nord de locul surferilor. Curentul din ocean în acest loc se deplasează de la nord la sud. Adică direct pe plaja de surf. A fost un ciclon în jurul datei de 9 septembrie. A adus combustibil în ocean odată cu precipitațiile. Se pare că de aceea apa din ocean a fost desalinizată, iar primele arsuri au avut loc în aceste zile”, este mesajul postat de specialistul Vladimir Burkanov, pe pagina sa de Facebook, conform Novaya Gazeta.
Șeful proiectului climatic Greenpeace, Vasily Yablokov, este însă de altă părere. „Cu siguranță nu sunt produse petroliere. Nu există o imagine clară asupra imaginilor spațiale, nu există dovezi de unde a venit totul”, este o parte din declarația lui Vasily Yablokov, conform aceleași surse.