Muzica este cea mai frumoasă și mai simplă formă de exprimare. Printr-o melodie poți arăta fericire, nostalgie, tristețe, entuziasm, empatie, etc. Din acest motiv a apărut terapia prin muzică, metodă folosită peste tot în lume de psihologi, terapeuți și medici psihiatri. Angelica Postu este muzicoterapeut la Spitalul de Psihiatrie din Berlin și fondatorul Asociației de Muzicoterapie din România. Aceasta a oferit un interviu exclusiv echipei ȘTIRI PENTRU COPII și a împărtășit câteva din secretele acestor tratamente deosebite. Muzicoterapia oferă tratamente miraculoase pentru minte și suflet. A ne duce copiii la terapeut nu înseamnă un lucru rău și negativ, ci că este o formă de susținere, atât pentru părinți cât și pentru copii.
Muzica are nevoie de sunete și note muzicale, iar muzicoterapia de pacienți dispuși să cânte melodii, motiv pentru care echipa ȘTIRI PENTRU COPII a testat câteva instrumente din ”orchestra” muzicoterapeutului. Vă asigurăm că este interesant, relaxant dar și distractiv.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce este muzicoterapia?
Angelica Postu: Muzicoterapia este o formă de terapie recunoscută pe plan internațional cu o tradiție de zeci de ani, în care muzica este utilizată în scop terapeutic și are un impact pozitiv direct asupra stării emoționale, psihice și fizice.
Nu este necesară o cunoaștere în prealabil a instrumentelor, iar participantul la sesiunile de muzicoterapie se descoperă pe sine și se exprimă prin ritm, sunet și melodie, creând o formă de contact non-verbal cu terapeutul.
ȘTIRI PENTRU COPII: La ce vârstă pot să participe copiii la o astfel de terapie?
Angelica Postu: Cât mai devreme. Încurajez apropierea de muzică chiar dacă aceasta nu este coordonată de un muzicoterapeut. Muzica este ideală chiar din stadiul prenatal. Încurajez mămicile să pună muzică bebelușilor care încă nu s-au născut. Mai târziu, copiii mici pot fi motivați, aș putea spune chiar de la vârsta de un an, să intre în contact cu primele instrumente muzicale. Această interacțiune contribuie la dezvoltarea motorică, a sincronicității, a diferențierii dintre sunete, ritm și melodie.
Muzicoterapia propriu-zisă ar putea să înceapă, de asemenea, cât se poate de devreme. Niciodată nu este prea devreme pentru a acompania o dezvoltare a motricității (a felului în care ne folosim propriul corp), dar și o dezvoltare emoțională (cum ne putem regăsi prin sunetele pe care ni le transmite muzica). Putem învăța cum să ne identificăm cu muzica pe care o creăm pentru că noi devenim compozitorii acestei muzici. Muzicoterapia se adresează tuturor, indiferent de vârstă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum arată o sesiune de terapie?
Angelica Postu: Ne putem imagina că ne aflăm într-o încăpere în care avem foarte multe instrumente. Dintre acestea marea majoritate sunt foarte ușor de folosit. Regăsim printre instrumente pian, chitară, xilofon, tamburine, maracas, kalimba, djembe, melodica. Există, de asemenea, instrumente construite special pentru a fi folosite în muzicoterapie (spre exemplu diferite instrumente de lemn cu corzi sau tobe pentatonice de oţel). De asemenea, folosim și o tobă numită “ocean drum”, care poate să redea sunetul valurilor și al mării. În general descoperim aceste instrumente din proprie inițiativă, dar și cu ajutorul muzicoterapeutului. Prin ele începem să creăm diferite jocuri muzicale prin care putem să inventăm o poveste și să fim anumite personaje care se regăsesc în muzică.
Cel mai important este că dăm ocazia celor care participă la terapie să se exprime printr-o metodă în care limba vorbită nu este impusă sau solicitată. Sunt mulți copii care au dizabilități fizice, o mobilitate redusă, sau nu au posibilitatea de a se exprima verbal așa cum o fac marea majoritate a copiilor de vârsta lor. Pentru ei căutăm să oferim această cale de exprimare unică: de a se identifica sonor printr-un instrument. Noi le atragem atenția printr-un instrument muzical și cel mai important este să creăm un contact între muzicoterapeut și copil. Se dezvoltă astfel o relație terapeutică, iar pe baza relației evoluăm și începem să ne cunoaștem și să ne înțelegem reciproc. Muzicoterapeutul poate vedea, simți și interpreta astfel care sunt nevoile participanților la terapie.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cine alege instrumentul?
Angelica Postu: Libertatea de a alege aparține pacientului, iar muzicoterapeutul este acolo pentru a acompania muzical ideile copilului. Aceste metode și intervenții din muzicoterapie le-am explorat la workshop-ul ținut recent în Timișoara, la Parohia Iosefin. Evenimentul a fost organizat cu ajutorul Tribului Artistic și al doamnei Rodica Popescu. Am lucrat cu psihopedagogi și terapeuți, pentru ca ei să le poată introduce în metodele de lucru deja folosite. Noi suntem cei care aleg instrumentele, noi suntem cei care dăm viață unei melodii, unui cântec muzical pe care noi îl compunem. Așadar, atunci când creăm muzică, suntem pe de o parte compozitori, pe de alta dirijori. Cu toții avem o reacție la muzică, acest lucru ne facilitează percepția și înțelegerea propriilor emoții lucrând terapeutic cu aceste reacții.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce boli vindecă muzicoterapia?
Angelica Postu: Aş putea spune că acompaniază și îmbunătățește un tratament complex de vindecare. Nu putem să spunem că muzicoterapia vindecă în totalitate o boală, dar contribuie la procesul de tratare a acesteia. Ne referim la diverse afecțiuni: de la tulburări de concentrare, ADHD, tulburări de spectru autist, până la depresie, boli psihice, tulburări de personalitate, tulburări ale vârstei târzii precum Alzheimer și demență. Această terapie acompaniază într-un mod foarte structurat de altfel tratamentul acestor boli sau afecțiuni deoarece muzica are foarte multe posibilități. Nu sunt necesare cunoștințe muzicale pentru a profita de beneficiile acestei terapii, deoarece procesul de implicare în crearea muzicii și descoperirea a ceva nou are deja efecte pozitive. Improvizația ne stimulează motric, emoțional (prin toate sentimentele umane) dar și cognitiv.
ȘTIRI PENTRU COPII: Se simt mai bine pacienții la muzicoterapie decât la terapia clasică?
Angelica Postu: Din experiența mea pot spune că da. Pacienții au cu siguranță o mai mare deschidere pentru muzică decât pentru alte forme de terapie. La muzicoterapie nu ne simțim atât de observați și expuși ca la terapia clasică. Nu trebuie neapărat să vorbim. Îi invit să intre într-o improvizație muzicală, să fie liberi în exprimare. Procesul de acomodare și construire a încrederii în sine și în terapeut durează, însă cea mai importantă sarcină a muzicoterapeutului este să aibă răbdare și să ofere pacientului timpul de descoperire, fără să îl judece.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât durează o sesiune de muzicoterapie?
Angelica Postu: 45 de minute durează sesiunea de muzicoterapie propriu-zisă. Are loc fără prezența părintelui, dacă ne referim la copii, pentru că ne dorim să observăm copilul într-o interacțiune independentă, fără observația părintelui.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cine este mai deschis la ideea aceasta de terapie? Părintele sau copilul?
Angelica Postu: Am observat că ambii. Părinții, în special cei care vin cu copii cu dizabilități, sunt extrem de deschiși la acest tip de tratament, pentru că ei știu deja că este nevoie de alte forme de comunicare pentru a-și ajuta copiii. Deschiderea este din ambele părți pentru că avem cu toții convingerea că muzica face bine. Acesta este motto-ul Asociației Române de Muzicoterapie ”Muzica face bine”. Cred că avem șansa să răspândim și în România această formă de terapie, dar mai ales să normalizăm ideea că oamenii din jurul nostru pot fi cu probleme, dizabilități, nevoi speciale. Oricine poate avea nevoie de terapeut la un moment dat în viață. Este absolut normal să mergem la terapie, indiferent de metoda aleasă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este instrumentul favorit al pacienților ?
Angelica Postu: Cred că mulți copii aleg tobele, adulții mai mult pianul și chitara pentru că doresc să le și stăpânească. În ultima vreme este extrem de iubită o tobă sonoră, un Steel Drum pe nume Hapi. Acest instrument de metal scoate niște sunete liniștitoare și este foarte ușor de cântat cu ajutorul a două bețe de percuție.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum putem explica tuturor cititorilor că a merge la terapie nu înseamnă că există o problemă gravă la mijloc?
Angelica Postu: Este un proces. Părinții trebuie să învețe să recunoască și să accepte dacă observă la copilul lor schimbări atipice și să îl ajute prin accesul la diverse forme de terapie. Din iubire un părinte acceptă mai greu că un copil are nevoie de un anumit tip de susținere emoțională și fizică pe care părintele nu şi le poate asuma. Trebuie să înțelegem că a ne duce copiii la terapeut nu înseamnă un lucru rău și negativ, ci că este o formă de susținere, atât pentru părinți cât și pentru copii.
Cu toții avem nevoie de comunicare și observăm acest lucru, în special după această perioadă de izolare. Comunicarea este esențială. La terapeut putem învăța să ne încurajăm resursele. Fiecare copil are resurse, posibilități și calități. Acestea se dezvoltă în cadrul terapiei. Nu este un lucru rău, ci extraordinar! Trebuie să ne ducem copiii la terapie pentru a descoperi care este posibilitatea și forma lor de exprimare, ce anume li se potrivește mai bine. Unii pot face terapia prin artă, pictură, alții prin muzicoterapie, alții prin sport.
ȘTIRI PENTRU COPII: De unde vine muzicoterapia și unde este mai des folosită?
Angelica Postu: În trecut muzica se folosea pentru alinarea durerii. Muzicoterapia are o istorie de peste 60 ani la nivel academic. Există la facultate departamente de muzicoterapie și chiar cursuri de licență. Cei mici se pot gândi la o carieră de muzicoterapeut deoarece este o meserie deosebită. Terapia cu muzică ne apropie uman de noi înșine dar mai ales de ceilalți, pe care îi putem ajuta. Este introdusă ca tratament la spitale, la clinici private, chiar și în școli.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce mesaj le transmiteți cititorilor?
Angelica Postu: Încurajez apropierea de muzică în toate formele ei și îngăduirea față de sine că niciodată nu este prea târziu să învățăm să cântăm la un instrument. Noi trebuie să fim deschiși pentru experiențe noi precum mersul la concerte de diferite genuri muzicale și să permitem copilului să aleagă ce instrument dorește, pentru a experimenta singur ce culori sonore și ce emoții pot să redea instrumentele muzicale.
V-ați gândit să vă duceți copilul la un muzicoterapeut pentru a-l face mai dezinvolt, mai încrezător sau pentru a-și descoperi vocația? Este o metodă excelentă. Muzicoterapia oferă tratamente miraculoase pentru minte și suflet. ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații.
Capacitate: putere
Interacţiune: contact