EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Piele de găină. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „piele de găină”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea
Expresia „piele de găină” este destul de cunoscută în zilele noastre. Foarte mulți dintre noi o folosim atunci când ne este frig sau când ne confruntăm cu sentimente puternice. De asemenea, cu siguranță ați observat că uneor pielea noastră chiar ia forma pielii de găină.
„Pielea de găină” e un mecanism de apărare strămoșesc
V-ați întrebat vreodată ce înseamnă de fapt „piele de găină” și cum se formează ea?
Când e frig sau când trecem printr-o emoție puternică firele de păr de pe corp se ridică și se formează mici umflături pe suprafața pielii noastre, la baza acestor fire de păr. În acel moment pielea noastră seamănă cu cea a găinilor jumulite de pene.
Această reacție este un mecanism de apărare cunoscut drept horripilari. Horripilari este un termen care provine din limba latină și înseamnă „a avea părul ridicat”. De asemenea, termenul se asociază cu verbul „a oripila”.
În cazul unei scăderi bruște de temperatură, când ieșim din cada de baie sau din piscină, de exemplu, receptoarele de temperatură repartizate pe pielea noastră (corpusculii Krause) avertizează creierul de schimbare, care trimite un mesaj către sistemul nervos. Acesta din urmă ordonă mușchilor erectori situați la baza fiecărui fir de păr să se încordeze, pentru a ajuta adaptarea imediată la noile condiții. La om, această contracție permite încălzirea epidermei, ca și în cazul animalelor. Firele de păr permit aerului să pătrundă și se creează astfel un strat izolant ce protejează de frig. Cu toate că nu mai suntem atât de „păroși” precum strămoșii noștri, corpul uman a păstrat acest mecanism de apărare.
Dar care este legătura dintre emoții și pielea de găină?
„Pielea de găină” poate apărea și în cazul unei emoții puternice, de frică sau de plăcere.
Mitchell Colver, cercetător în domeniul psihologiei experimentale la Universitatea de Stat din Utah, studiază reacțiile fizice pe care le provoacă muzica atunci când generează o senzație de plăcere. O astfel de reacție este frisonul (denumit și „orgasmul pielii”) care se vede prin apariția „pielii de găină”.
Același lucru se întâmplă și când aveți parte de o sperietură groaznică: corpul va secreta adrenalină, iar unul din efecte e ridicarea firelor de păr. Același reflex e observabil în cazul pisicilor care ies la atac: se înfoaie.