„Underground Iași – Istorii redescoperite” este un proiect care a luat naștere în 1 februarie 2020. „Dezvoltat în parteneriat cu Fornleifastofnun Islands (Institutul de Arheologie din Islanda), cu sediul în Reykjavik, proiectul are ca obiectiv general promovarea și valorificarea obiectelor descoperite în urma săpăturilor arheologice în orașul Iași, prin organizarea unei expoziții interactive, la Palatul Culturii din Iași”, se arată în comunicatul de presă.
Plecând de la această idee, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a solicitat și a și obținut înregistrarea numelui de domeniu www.undergroundiasi.ro. Acesta este site-ul de prezentare a proiectului. Vizitatorii virtuali au acces la informații actualizate cu privire la proiect, precum și informații despre partener și finanțatori. Tot acolo se vor regăsi informații cu privire la expoziția interactivă și inovativă care se va deschide la Muzeul de Istorie a Moldovei în luna decembrie a acestui an.
Ulciorul cu monede
După cum vă spuneam, pe site veți găsi informații actualizate despre proiect. Am intrat și noi și am aflat că în urma săpăturilor s-a găsit un ulcior plin cu monede. „Cele 100 de piese, precum și ulciorul în care se aflau, au fost recent restaurate în cadrul Centrului de Cercetare și Restaurare-Conservare al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, de experții restauratori Mihaela Simon și Codrin Lăcătușu. Expertiza numismatică a fost furnizată de cercetător științific I dr. Marian-Viorel Butnariu. Aflăm astfel că ”este cea mai veche emisiune de Coroană descoperită în Moldova” și ”face dovada continuării jumătăților de groș în Polonia, specie lansată de Wladislaw Jegello în 1399””, se arată pe site.
Dicționar
Expertiză: raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute
Numismatică: disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu istoricul monedelor, al medaliilor vechi etc., studiind evoluția acestora din punctul de vedere al formei, al gravurii, al baterii, al circulației etc., precum și documentele conținând date referitoare la monede
Emisiune: creare și punere în circulație a semnelor bănești de către banca centrală a unui stat; emitere
Groș: monedă de argint care a circulat în țările Europei de mijloc și de vest, inclusiv în Moldova