Ce este anxietatea? De ce se autodiagnostichează tinerii? Interviu cu psihoterapeutul Mircea Dragu
Ce este anxietatea? Interviu cu psihoterapeutul Mircea Dragu. Circulă în mediul online un trend în care tinerii se autodiagnostichează. Cei mai mulți vorbesc despre anxietate, însă prea puțini cunosc adevăratele simptome. Pentru a avea o viziune mai clară asupra acestui subiect, am vorbit cu psihoterapeutul Mircea Dragu, care ne-a explicat ce înseamnă anxietatea și cum o putem depista. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
În era tehnologiei putem afla orice doar cu o simplă căutare pe internet. Foarte mulți tineri aleg să își pun un diagnostic singuri, doar pentru că așa este la modă. Pentru a înțelege cu toții ce înseamnă această afecțiune (n.r. anxietatea) am discutat cu psihoterapeutul Mircea Dragu. Acesta ne-a explicat ce înseamnă, care sunt principalele semne și ce ar trebui să facem dacă suferim de această afecțiune.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce este anxietatea?
Mircea Dragu: Anxietatea este ceva care poate fi experimentat de orice persoană într-un moment sau altul al vieții. Este o senzație că ceva rău urmează să se întâmple, o combinație între îngrijorare și teamă difuză. Deși fundamentul ei este sentimentul de teamă, nu este, asemeni acesteia, o reacție naturală în fața unui pericol real, ci o mobilizare exagerată, neadaptată la context, a energiilor psihice, de multe ori în fața unui pericol improbabil sau chiar foarte putin probabil.
Semne și simptome
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum ne putem da seama dacă o persoană suferă de anxietate? Care sunt semnele?
Mircea Dragu: O persoana suferă de anxietate dacă are reacții fiziologice specifice situațiilor în care viața ne este pusă în pericol atunci când se confrunta cu unele gânduri, îngrijorări. Stresul indus de îngrijorări se exprimă printr-o descărcare de adrenalină care poate să fie resimțită ca o stare de disconfort. Stare care poate include palpitații, agitație psiho-motorie, nod în gât, respirație accelerată sau încetinită, stare de greață/vomă, încordare musculară, iritabilitate, oboseală, senzație de slăbiciune, tremurături, tranzit intestinal accelerat, îngustarea câmpului vizual, scăderea sau creșterea apetitului alimentar, tulburări ale somnului șamd.
Prevenție
ȘTIRI PENTRU COPII: Foarte mulți tineri se autodiagnostichează. Cum putem opri acest lucru?
Mircea Dragu: Nu de puține ori auzim în mediile noastre sociale cazuri de oameni care se autodiagnosticheaza sau care îi diagnostichează cu ușurință pe alții cu probleme de sănătate psihică. Auzim de multe ori “este bipolar” când oamenii se referă la instabilitate emoțională. “Sunt depresiv”, când oamenii experimentează tristețe, sau “m-a luat panica” aplicată la episoade de anxietate ușoare sau moderate. Pe de altă parte, există la fel de multe situații în care persoane care experimentează probleme mentale grave refuză să accepte că acestea există. Ambele extreme sunt de evitat și e important să apelăm la specialiști în condițiile în care simțim că ceva se modifică în rău în starea noastră emoțională, când frica sau tristețea noastră (sau alte emoții) nu mai sunt adaptate la context, ci încep să ne intoxice. La fel ca în alte domenii ale sănătății, putem face prevenție în diverse feluri, iar niște controale periodice, așa cum sunt cele de psihologia muncii, intră în categoria măsurilor preventive.
Cauze
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt cauzele anxietății?
Mircea Dragu: Vorba “orice apă mare are mai mulți afluenți” se aplică și aici. Aproape întotdeauna când există o problemă de sănătate mentală discutăm de o întâlnire nefericită între niște factori genetici și niște factori de mediu. Asta se aplică și la anxietate. Nimeni nu “alege” sa fie anxios. Dar putem face unele alegeri care să ne ajute să trecem mai ușor și mai repede peste perioadele neplăcute. Respectiv să ne creștem capacitatea de reziliență, de a ne reveni în fața adversităților vieții. Putem face asta și intuitiv, și ca autodidacți, dar de multe ori aceste abordări nu funcționează, sau ar funcționa mai repede și mai bine cu ajutor de specialitate.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce le recomandați persoanelor care consideră că suferă de anxietate?
Mircea Dragu: Lista de recomandări poate fi lungă. Ea are nevoie să fie personalizată și corectă în funcție de evoluția problemei. Nu exista rețete în “X” pași. De exemplu, recomandarea de a face sport poate să ajute o persoană să se simtă mult mai bine, cu până la 25%. Dar asta nu va rezolva problema anxietății, ci doar va interveni la efectele acesteia. Pe de alta parte, sunt persoane care fac foarte mult sport. Inclusiv sportivi de performanță, care au episoade de anxietate, fac atacuri de panică șamd. Informația de specialitate există, este accesibilă. Cineva care suferă de anxietate poate citi cărți sau urmări materiale video cu specialiști competenți pe acest subiect. Dacă nu găsește răspunsurile funcționale, revin la recomandarea să apeleze la sprijin de specialitate.
Dicționar
Simptome: tulburare funcțională sau senzație anormală resimțite de o ființă și care pot indica prezența unei boli;