Ziua Mondială a Educației – Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului
Ziua Mondială a Educației – Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului. În fiecare an, pe 5 octombrie este sărbătorită ziua Mondială a Educației. Această zi a fost desemnată de UNESCO și marchează semnarea, în 1966 a „Recomandării UNESCO/ Organizația Internațională a Muncii” privind statutul profesorilor. Aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII cum este sărbătorită această zi.
Începând cu anul 1994, în data de 5 octombrie a fiecărui an este sărbătorită ziua Mondială a Educației. În acest an, în România, astăzi este zi liberă atât pentru elevi, cât și pentru profesori.
„Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”
În 2020, în contextul actual al pandemiei COVID-19, această zi este marcată sub sloganul „Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”.
Ziua Educației este sărbătorită cu o serie de evenimente virtuale de o săptămână. Încep pe 5 octombrie cu ceremonia de deschidere și acordare a celui de-al șaselea Premiu Hamdan UNESCO pentru eficacitatea profesorilor.
Sesiunile virtuale oferă ocazia sărbătoririi profesiei didactice la nivel mondial, să facă bilanțul realizărilor și să atragă atenția asupra vocilor profesorilor, care se află în centrul eforturilor de a atinge obiectivul educațional global de a nu lăsa pe nimeni în urmă, potrivit UNESCO.
Mesajul premierului Ludovic Orban
Premierul României a dorit să transmită un mesaj cu prilejul acestei zile.
„Actul de educație în România trece printr-o transformare dificil de anticipat cu doar un an în urmă. Discutăm despre un alt mod de predare și de interacțiune a dascălului cu elevul. Discutăm despre colegi care trebuie să colaboreze la distanță, fără a prejudicia oportunitățile lucrului în echipă. Vorbim despre oameni care învață din mers să profeseze altfel decât au făcut toată viața. Efortul de adaptare al cadrelor didactice, aplicarea unor metode inovative menite să mențină interesul pentru învățare al copilului și să-l ajute să-și formeze competențe și abilități sunt determinante pentru a face posibilă continuarea procesului de învățământ în pofida tuturor barierelor ridicate de criza sanitară.
„Dreptul la educație se datorează în acest an cadrelor didactice”
Faptul că noul an școlar și universitar a început în condiții de siguranță sanitară, iar dreptul la educație al copiilor și tinerilor poate fi asigurat, se datorează implicării și flexibilității cadrelor didactice, care au mers la cursuri ori au predat la distanță, cu aceeași dedicare, indiferent de situația epidemiologică. Contextul sanitar pune pe umerii cadrelor didactice o nouă responsabilitate. Pe lângă disciplina pentru care s-au pregătit, dascălii predau acum copiilor o nouă lecție. Aceasta fiind grija față de sine și față de cei din jur, esențială pentru protejarea sănătății și vieții tuturor. Cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, transmit cadrelor didactice și elevilor sănătate, încredere și succes în toate proiectele pe care și le propun”, le-a urat premierul tuturor elevilor şi profesorilor
Dicționar
Interacțiune: condiționare reciprocă între fapte, fenomene etc;