Cercetătorii au descoperit o bacterie care se hrănește cu plastic
Cercetătorii au făcut descoperirea care ar putea salva planeta. Aceștia au descoperit o bacterie care se hrănește cu plastic. Oare va fi această bacterie modul prin care o să scăpăm de plastic în viitor?
În momentul de față plasticul este una dintre principalele forme de poluare. Pe lângă sticlele de plastic lăsate de oamenii nepăsători în păduri, oceanele sunt pline de astfel de deșeuri, existând chiar o insulă de plastic care plutește liberă. Cea mai mare problemă la plastic este că este greu de reciclat, acesta nefiind biodegradabil. Ca să înțelegeți cât de gravă este problema trebuie să știți că anual sunt produse tone de plastic care, în mare parte, ajung în gropile de gunoi unde sunt aproape imposibil de reciclat.
Salvarea vine din partea unei bacterii descoperite de cercetători în timp ce studiau sticlele dintr-o groapă de deșeuri. Această bacterie nu doar că distruge poliuteranul – materialul sintetic din care se produc scutece de unică folosință, adidași, mobilă, spumă izolantă, bărci gonflabile, plăci de surf, obiecte electrocasnice și multe alte lucruri – ci se hrănește cu el.
Bacteria supraviețuiește toxinelor emise de plastic
În trecut au mai existat bacterii care distrugeau poliuteranul. Problema apărea atunci când, în procesul de dizolvare, plasticul elimina substanțe toxice și cancerigene care distrug bacteriile. Asta însemna că trebuia să creăm ferme de bacterii care distrug poliuteranul, ceea ce nu este foarte practic. Această nouă bacterie supraviețuiește acelor toxine. Totuși, deși cercetătorii au descoperit bacteria, mai sunt multe lucruri de studiat înainte de a putea fi folosită. Pentru cei interesați, cercetătorii au detaliat totul despre această bacterie care se hrănește cu plastic în revista Frontiers in Microbiology.
De la începutul anilor ’50 până acum, oamenii de știință estimează că peste 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse. De asemenea, aproximativ 300 de milioane de deșeuri de plastic sunt aruncate anual în natură. Locurile cele mai afectate sunt apele curgătoare care, inevitabil, duc deșeurile în mări și oceane.
Până la această descoperire au fost folosite diferite tipuri de ciuperci pentru a descompune poliuteranul. Avantajul la bacterii este faptul că acestea pot fi înmulțite mai ușor și într-un număr mult mai mare. Cine știe, poate în viitor fiecare va avea acasă un acvariu propriu cu astfel de bacterii pentru a distruge plasticul de care nu vom mai avea nevoie…