4 octombrie – Ziua Mondială a Animalelor. Cele mai ciudate specii
Suntem obișnuiți cu zile internaționale pentru orice: pisici, câini, lectură, prietenie, etc, dar o zi cu totul specială este cea în care sărbătorim toate speciile de animale din lume, fie ele mari sau mici. Ziua Mondială a Animalelor este sărbătorită anual pe 4 octombrie pe tot globul. Cum se sărbătorește această zi în lume și câte animale există? Aflați în cele ce urmează.
Ziua Mondială a Animalelor este marcată în majoritatea țărilor din lume cu scopul de a promova drepturile și bunăstarea tuturor animalelor. Aduce în atenţia noastră atât animale cu stăpân şi fără, dar şi sălbatice sau domestice.
Vă întrebaţi ce au animalele atât de special, dat fiind faptul că sunt fiinţe necuvântătoare? Ziua de astăzi este mai importantă decât credeţi deoarece experții în biodiversitate și în protecția mediului trag numeroase semnale de alarmă legate de situația actuală a animalelor.
Inițiativa de a înființa Ziua Internațională a Animalelor i-a aparținut scriitorului și publicistului german Heinrich Zimmermann. Acesta a fost mereu un apărător înfocat al drepturilor animalelor fiind editor al revistei Mensh und Hund (Om și câine). Prima ediție a Zilei Internaționale a animalelor a constat în organizarea de expoziții și discursuri găzduite de Palatul Sportului din Berlin, la 24 martie 1925, potrivit www.worldanimalday.org.uk. Evenimentul, care a strâns peste 5.000 de participanți, fusese programat la 4 octombrie, însă organizatorii nu au găsit disponibil pentru acea dată un loc suficient de încăpător.
Știați că Terra găzduiește 8,7 milioane de specii de animale? Oamenii de știință au aproximat acest lucru deoarece ei au reușit să documenteze doar 14% dintre speciile vii.
Animale foarte ciudate
Planeta noastră adăpostește foarte multe specii de animale pe care mulți dintre noi le cunoaștem și le întâlnim zilnic, dar natura a creat și vietăți ciudate. Dragonul de mare de tip frunză, înrudit cu calul de mare, profită de artificiile ornamentale ce-i acoperă corpul pentru a se confunda cu peisajul şi a scăpa de prădători.
Lemurianul Aye-aye, originar din Madagascar, seamănă cu un mic monstru ieșit direct din filmele de groază. Surprinzător, din dieta lui preferată fac parte doar nucile de cocos şi larvele. Axolotl-ul Mexican este o salamandră carnivoră de 30 de cm şi 227 grame care își păstrează și ca adult trăsăturile din starea de larvă.
Insectele cicada continuă să uimească specialiştii şi curioșii din lumea întreagă, prin constituția lor extraordinară dar şi datorită sunetelor uimitoare pe care le scot.
Tarsierul este un mamifer nocturn, cu ochii foarte mari şi cu picioarele lungi, întâlnit în insulele din sudul Asiei. Micuțul animal poate măsura cel mult 15 centimetri înălțime, încăpând astfel ușor în palma unui om.
ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații.
Dicționar:
Larvă: stadiu în dezvoltarea individuală a unor animale la ieșirea din ou. Este deosebit prin formă și mod de viață de stadiul adult.