IN TREND: Păcală și Tândală vă învață ce înseamnă Kitsch
La rubrica noastră de modă discutăm întotdeauna despre simplitate, eleganță şi bun gust, dar de această dată vă povestim despre ce nu trebuie să faceți în modă cu ajutorul unui proiect deosebit. Păcală și Tândală vă învață ce înseamnă Kitsch prin filmulețe. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește astăzi mai multe la rubrica IN TREND despre proiectul Cameliei Mingasson de la Asociaţia Kratima și ce puteţi învăța din el.
Când auzim cuvântul kitsch ne gândim automat la prost gust, la încărcat, la ceva strident, iar când vine vorba de fashion clar nu vrem această expresie prin preajmă. Un tânăr stilat, iubitor de glamour trebuie să înțeleagă că nu tot ce este in trend se asortează la orice și poate fi purtat liber oricând. Asociația Kratima a dat start unui proiect inedit tocmai pentru a educa tineretul.
Proiectul a fost inițiat de Asociația Culturală Kratima, care a tras un semnal de alarmă asupra faptului că în secolul XXI, care ar trebui să fie plin de glamour (ținând cont de diversitatea hainelor şi materialelor) există prea mult kitsch. ”Bunici antikitsch” își propune cumva să taie ”răul de la rădăcină” și să arate publicului ce înseamnă acest cuvânt și mai apoi cum să îl evite.
Povestea personajelor
Filmulețele aduc în prim plan două personaje extrem de cunoscute, Păcală și Tândală, care dau exemple de ”așa nu”. Într-un episod cele două personaje doresc să se angajeze în oraș și au nevoie de ținute potrivite, dar creatorul de modă îi îmbracă prea împopoțonat. Atelierul Bobar, care și-a deschis porțile pentru filmări, realizează în realitate ținute elegante și cu bun gust.
”Aventurile lui Păcală și Tândală, care părăsesc satul tradițional, cu valorile lui estetice și morale, și trec prin tot felul de peripeții, sunt un pretext pentru a aborda, pe înțelesul copiilor, ideea de kitsch în artele decorative, arhitectură, muzică, ba chiar în limbaj sau în relațiile interumane. Cele șapte scurt-metraje pentru copii astfel născute sunt, însă, integrate într-un proiect mai amplu – Bunici antikitsch, care are, de fapt, două componente: una educativă, destinată copiilor – cea cu Păcală și Tândală – și alta socială, destinată bunicilor. Pe scurt, valorile bunicilor, explicate pe înțelesul copiilor”, a declarat Camelia Mingasson, președinte al Asociației Culturale Kratima.
Cum ajungeți să evitați lucrurile kitsch?
Urmăriți în online campania cu Păcală şi Tândală cei kitschoșii și învățați de acolo. Camelia și Asociația Kratima ne arată adevăratele valori umane. Cele șapte scurt metraje pentru copii, despre kitsch/antikitsch, vin alături de o campanie de o lună. Prin acest program asociația va sprijini bunicii care au nevoie cu produse de primă necesitate. ”Va ajuta vârstnicii pentru a prilejui povești despre valorile autentice și rețete. Surpriza cea mai mare este că aceste filmulețe vor putea fi vizionate și pe TVR Timișoara în noiembrie”
Kitsch-ul este o formă de exprimare a lipsei de educație. De aceea, testimonialele vor fi realizate de specialiști cu lipici la copii, astfel încât să își facă efectul educativ. ”Pas cu pas, încercăm să clădim respectul pentru adevăratele valori. Dar nu dezvăluim totul acum… Veți avea surprize plăcute. Evitați kitsch-ul!”
Nu uitați că Păcală și Tândală vă învață ce înseamnă Kitsch.ŞTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți din modă. Vă invităm să ne scrieți pe Facebook sau pe Instagram, ori la stiri@stiripentrucopii.com și să ne spuneți ce înseamnă kitsch pentru voi. Noi vă vom răspunde cu drag. Citiți săptămânal rubrica noastră de fashion.
Dicționar:
Kitsch: este un termen care provine din limba germană și denotă stil prost, de prost gust,