„Zilele antidrog. Spune nu!” O campanie de la tineri pentru tineri
Începem astăzi o campanie specială – „Zilele antidrog. Spune nu!”
V-ați pus vreodată întrebarea de ce unii copii și oameni din jurul vostru se comportă ciudat? V-ați întrebat de ce prieteni, frați, colegi acționează ca și când nu ar fi ei înșiși? Motivele pot fi multiple, dar nu-l excludeți pe cel mai periculos dintre ele: consumul de droguri. Vă povestim despre cum arată drogurile, cum le puteți recunoaște pentru a semnala de îndată pericolul, ce efecte au, care sunt riscurile consumului, cum se manifestă dependența etc. Si mai ales, vrem sa vorbim despre cum putem ajuta și cum putem fi ajutați. „Zilele antidrog. Spune nu!” este o campanie de la tineri pentru tineri.
Vrem să aflăm împreună, de la specialiști, cum putem recunoaște în jurul nostru consumatorii de droguri. Poate că ei există în propria noastră familie, în școala noastră. Sunteți elevi, sunteți părinți sau sunteți profesori. E important să știți să recunoașteți problemele drogurilor de la primele semne. E vital. Ce faceți, cum acționați, la cine apelați?
Vom afla împreună care sunt semnele consumului și cum putem ajuta. Săptămânal, în fiecare vineri, vom prezenta un drog. Mariana Iridon, coordonator al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș ne va povesti despre efecte, semne, dependență, consecințe (medicale, juridice și psihologice, pe termen lung și scurt).
Vom intra în câteva școli din județul Timiș și vom afla ce se petrece acolo. De la elevi, de la profesori, de la psihologi.
Vom lansa și o competiție de eseuri «Cum îmi conving cel mai bun prieten să renunțe la droguri». Puteți să folosiți fapte reale sau fictive. Campania va fi organizată prin intermediului Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Premiul va fi reprezentat de un stagiu la ȘTIRI PENTRU COPII și inițierea în experiența de jurnalist, dar și posibilitatea de a face o perioadă de voluntariat la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș.
Cine consumă droguri?
Mai multă lume decât v-ați putea imagina, din păcate. Nu stăm grav, pentru că la noi în țară consumul și problematica consumului a început mult târziu, după Revoluția din decembrie 1989. Dar avem un trend în creștere. Adică România începe încet, încet să crească în statistici. Altfel spus, apar noi droguri și crește, încet, numărul consumatorilor.
Agenția Națională Antidrog a publicat în 2019 un raport amplu privind situația consumului de droguri. Un lucru îngrijorător este faptul că numărul adolescenților care consumă canabis este în creștere, iar vârsta de la care începe consumul e în scădere. Dacă în anii trecuți vorbeam de un debut de consum la 16 – 17 ani, acum din păcate vorbim de copii sub 14 ani care încep să consume droguri…
Cum recunoaştem un consumator de droguri
– şi-a schimbat brusc comportamentul.
– trece, fără motiv, de la veselie la tristeţe.
– îşi vinde lucrurile de valoare din casă.
– şi-a schimbat grupul de prieteni.
– îşi ascunde noii prieteni şi nu vorbeşte despre preocupările lor.
– îşi pierde interesul faţă de şcoală şi activităţile preferate (sport, muzică, film etc.).
– este apatic şi somnolent.
– uneori devine agresiv fără motiv.
De ce se droghează tinerii?
Problemele de familie, problemele emoționale, problemele personale sunt cele care îi duc spre consum. Curiozitatea și, pe ultimul loc, anturajul. “Motivul pentru care un tânăr merge spre consumul de droguri este tocmai acea dificultate de a se regla emoțional. Faptul că lipsește conectarea emoțională, faptul că nu i se răspund nevoilor emoționale, faptul că poate felul în care a fost crescut l-a făcut să aibă o imagine negativă despre el. Să nu se vadă suficient de bun, suficient de prezent, suficient de iubit, suficient de dorit”, ne explica aici Mariana Iridon.
De ce ne implicăm
Ne implicăm pentru că ne pasă. ȘTIRI PENTRU COPII este, în primul rând, un proiect pentru voi, tinerii. Pentru că vrem să vă informați din surse corecte și verificate.
Campania « Zilele antidrog. Spune nu ! » este realizată de ȘTIRI PENTRU COPII, împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.