Locuri de poveste din România: Sarmizegetusa Regia. Printre comori și vipere
Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile, iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, azi continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Dacă vreți să vizitați un loc plin de istorie, unul dintre cele mai potrivite este Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dacic. Este un sit arheologic cunoscut sub denumirea de Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara. Face parte din complexul de cetăți dacice din Munții Orăștiei și este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic. Se întinde pe un deal cu o lungime de aproximativ 4,5 km. Mai mult decât atât, Sarmizegetusa Regia face parte din patrimoniul UNESCO. Din complexul de cetăți dacice mai face parte: Costești Cetățuie, Costești Blidaru, Luncani Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna.
Comorile dacice
Sarmizegetusa Regia este cunoscută și pentru comorile pe care le ascunde. În ultimele decenii au fost descoperite aproximativ 100 de kg de aur și argint plus multe alte artefacte prețioase. Printre cele mai prețioase comori, conform realitatea.md se numără:
în jur de 25 de brățări spiralice din aur,
un tezaur de monede Lysimach din aur care cântăresc peste 30 kg,
25 de kg de monede Koson din aur,
un tezaur de mii de monede Koson din argint,
o matriță de bronz considerată unică în lume.
Poveștile despre comorile din Munții Oraștiei sunt multe și fascinante. I-au atras atât pe localnici, cât și pe străini. Unii dintre ei, înarmați cu căutătoare de metale, au bătut munții in căutarea aurului dacic. Evident, acest lucru este ilegal. Si, atenție la vipere… poate sunt chiar ele păzitoarele aurului dacic!
Cazare
Sarmizegetusa Regia și celelalte cetăți dacice merită văzute. Dacă vreți să petreceți mai multe zile într-o zonă cu aer curat și plină de semnificație istorică vă puteți caza la pensiunile din apropiere. Una dintre ele este Lupul Dacic, pensiune de trei stele din Costești. Aceasta își așteaptă turiștii în camere twin, duble, triple sau chalet, cu restaurant și terasă cu o priveliște minunată. Fiecare cameră dispune de TV cu ecran plat și baie privată.
Pentru a afla mai multe detalii despre pensiune, am luat legătura cu Denisa Marc, administratorul Pensiunii Lupul Dacic. Am aflat care e povestea acestei denumiri, din ce țări sunt turiștii care le trec pragul și ce le oferă copiilor. „Cu șase ani în urmă, când am deschis pensiunea, fiica noastră cea mare avea 4 ani, era fascinată de povestea Scufița roșie și mai ales de lup. Auzindu-ne discutând ce nume să-i dăm pensiunii, ea zice: „știu eu: lupul”. De aici ne-a venit ideea de a denumi Lupul Dacic. Turiști vin 80% din țară și 20% din străinătate. Din Austria, Polonia, Germania, Spania și Franța foarte mulți. Pentru copii organizam zile onomastice, plimbări cu ponei (Bubu și Bubulina), avem un iaz cu peștișori și nuferi, loc de joacă, Treasure Hunt, tir cu arcul, foc de tabără și alte activități distractive în funcție de vârstă”, a povestit pentru ȘTIRI PENTRU COPII administratorul pensiunii Lupul Dacic, Denisa Marc.
Dicționar
Sit arheologic: șantier unde au loc săpături și cercetări arheologice
Tezaur: cantitate mare de monede, bijuterii, pietre scumpe sau alte obiecte de preț, strânse și păstrate în loc sigur