EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Vorbe de clacă. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „vorbe de clacă”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Această expresie este una mai puțin folosită în ultimul timp. Dacă aveți bunici la țară, e posibil să cunoașteți această expresie. Însă v-ați întrebat și ce semnifică ea? Dacă nu, vom afla astăzi împreună.
„Vorbe de clacă” este o expresie folosită atunci când cineva vorbeşte inutil sau neserios. Claca reprezintă munca fără plată pe care țăranul fără pământ era obligat să o presteze în folosul stăpânului moșiei.
Origine
Originea expresiei vine de la micile adunări ce aveau loc pe vremuri între săteni, numite clacă. Uneori țăranii se adunau şi se ajutau la muncă. În tot acest timp, aceștia se lungeau la vorbă spunând tot felul de povești, ghicitori sau bârfe din sat. De cele mai multe ori, poveștile sau lucrurile pe care țăranii le spuneau erau complet inutile și nefolositoare. Toate discuțiile aveau loc doar pentru destindere și „relaxare”.
Dicționar
Inutil: care nu este folositor;
A bârfi: a se vorbi de rău, a se ponegri, a se defăima, a calomnia, a cleveti;
A semnifica: a avea înțelesul de…, a însemna;
A presta: a desfășura diverse feluri de munci, de activități, de servicii etc., în mod sistematic, organizat;
Destindere: ieșire din monotonia preocupărilor cotidiene (prin petrecerea timpului în mod agreabil);