Cum arată noul an universitar în Timișoara, București și Cluj
Elevii au început să meargă deja la școală și se adaptează la scenarii și noile reguli. Cum stă însă situația în cazul studenților? Cum arată noul an universitar în Timișoara, București și Cluj? Ne spun chiar rectorii din aceste orașe.
La Cluj studenții de la licență și masterat de la unele facultăți vor studia după varianta hibridă. „De obicei, cursurile vor fi făcute online, iar seminariile și lucrările vor fi față în față. Cel puțin o parte din seminarii vor fi făcute în regim clasic, inclusiv în regim modular, împărțind grupele de studenți.
În această variantă hibridă s-au proiectat mai degrabă facultățile vocaționale și cele experimentale. Mai precis, Fizica, Chimia și Ingineria chimică, Biologia și Geologia, Știința și Ingineria Mediului, Facultatea de Teatru și Film și Facultatea de Educație Fizică și Sport. Au ales această variantă și cele 4 facultăți de Teologie, pentru că unele au și infrastructura mai dezvoltată și mai puțini studenți.
Suntem însă foarte flexibili și pregătiți să trecem, dacă va fi cazul, la varianta clasică, îmbogățită online, dar și la varianta exclusiv online și la aceste facultăți, dacă lucrurile se înrăutățesc”, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David.
În ceea ce privește numărul de locuri din cămine acestea s-au redus de la 6.700 la 2.000. Totodată, rectorul îi sfătuiește pe părinți să le plătească copiilor chirie, dacă așa au plănuit inițial. Pe lângă seminarii și cursuri, care se țin online, se fac și cercuri studențești, întâlniri și dezbateri.
Daniel David le transmite un mesaj studenților: „Trebuie să știe că încercăm să facem educație de dragul lor, nu al profesorilor”.
București
La Universitatea din București situația stă în felul următor: „Sapte facultăți vor avea activități exclusiv online, iar celelalte 12 facultăți vor avea și activități mixte. În general, însă, vor fi activități online. Facultățile de științe vor avea activități preponderent față în față. Esențial este să avem educație de calitate. Îi rog pe studenți să înțeleagă că putem asigura condiții decente de educație respectând regulile de igienă, de prevenție. Trebuie să fim înțelepți, trăim într-o perioadă în care nu există soluții ideale.
Trebuie să facem compromisuri mici, cum ar fi faptul că nu ne putem întâlni față în față, că vom lucra pe formațiuni mai mici, că vom avea trasee clare în universitate și nu se va mai putea sta în spațiile comune. E un compromis la care ne obligă contextul. E foarte important să încercăm să îmbunătățim și noi profesorii conținuturile și tehnologia, dar și studenții să se implice și să aibă o prezență bună.
Vor fi limitate cursurile clasice, în general vor fi online, dar studenții care vor avea activități față în față, vor putea primi cazare în cămin”, a spus rectorul Universității din București, Marian Preda.
De asemenea, rectorul a mai menționat că dacă vor avea trei cazuri de infectare în cămin, clădirea respectivă va fi închisă pentru o perioadă.
Mesajul rectorului pentru studenți: „Îi îndemn pe boboci să fie curajoși, optimiști, să aibă răbdare. Facultățile sunt ale lor. Ceea ce e diferit nu e întotdeauna mai rău”
Timișoara
La Timișoara majoritatea studenților vor face primul semestru online. „Universitatea de Vest a optat pentru abordări diverse, de la specializare la specializare, de la facultate la facultate. Vor face cursuri online, în primul semestru, facultăți precum Economie și Administrarea Afacerilor, Drept, Litere, Teologie, Psihologie, Filosofie, Sociologie, Științe politice, Informatică. Vor urma scenariul hibrid facultăți vocaționale, cu grupe reduse, precum Arte și Design, Muzică și Teatru, Educație Fizică și Sport, Chimie, Fizică, Biologie. Aici vor fi laboratoare, lucrări practice față în față, în spații amenajate conform regulilor impuse de pandemie. Alte activități de cursuri vor fi online Această strategie este pentru semestrul I, pentru semestrul II vom regândi lucrurile”, a spun rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.
Mesajul rectorului pentru studenți: „Îi felicit că au decis să-și continue educația. Investiția în educație e singura care nu va da faliment nicicând. Cred că această generație trebuie să se considere prima generație a viitorului în România”.