Arheologii egipteni au dezgropat 27 de sarcofage vechi de 2.500 de ani
Arheologii egipteni au dezgropat recent 27 de sarcofage vechi 2.500 de ani. Oare vom fi blestemați de zeii egipteni deoarece le-am întrerupt somnul?
Arheologii au dezgropat recent 27 de sarcofage despre care se crede că datează de acum mai bine de 2.500 de ani. Descoperirea a fost făcută în Saqqara, un sit arheologic sacru din sudul orașului Cairo, capitala Egiptului. Inițial, la începutul lunii septembrie, fuseseră descoperite 13 sicrie, dar recent au mai fost dezgropate încă 14.
Experții susțin că aceasta este cea mai mare descoperire de acest tip. Imaginile arată că atât sarcofagele viu-colorate din lemn, cât și alte artefacte de dimensiuni mai mici sunt prezervate foarte bine. Să sperăm însă că nu atât de bine încât se trezească din somn o mumie! Studiile efectuate de arheologi arată că de când au fost îngropate, aceste sarcofage nu au fost deschise niciodată.
Lucrările arheologice s-au desfășurat în condiții dificile, arheologii fiind nevoiți să coboare printr-o fântână adâncă de 11 metri pentru a ajunge la sarcofage. Khaled al-Anani, ministrul antichităților egiptene a anunțat că cercetările vor continua și că speră că mai multe secrete vor ajunge la suprafață în următoarele zile.
Saqqara a fost folosit drept cimitir pentru mai bine de 3.000 de ani. De asemenea, datorită valorii istorice a fost introdus în patrimoniul Unesco.
Au fost descoperite sarcofage până și în România
Sarcofagele sunt sicrie construite fie din lemn, fie din materiale mai durabile precum piatră, marmură, ceramică sau bronz. Ce le diferențiază de sicriele normale este ornamentarea lor cu scene mitologice sau chiar cu momente din viața celui înmormântat. Acestea au fost folosite pentru prima dată în Egiptul Antic. Cel mai vechi sarcofag intact a fost descoperit la piciorul piramidei de la Gizeh, în apropierea orașului Cairo. Sicriul egiptean era vechi de aproximativ 4.500 de ani, era cioplit în calcar și avea dimensiunile de doi metri lungime și un metru lățime.
Sarcofagele au fost, ulterior, preluate de greci ca mai apoi să ajungă și pe teritoriul României. Da, ați citit bine, chiar și în România au fost descoperite sarcofage. Cel mai cunoscut sarcofag nu aparținea, însă, unui faraon și nu trebuie să vă faceți griji că acum circlulă o mumie liberă prin țară. Acesta aparținea poetului roman Publius Ovidius Naso care a fost exilat la Tomis (Constanța din ziua de astăzi).