Cum să avem un copil disciplinat încă din primul an de viață?
Creșterea unui copil nu este ușoară ținând cont că primii ani de viață sunt cei mai dificili, deoarece bebelușul depinde 100% de părinte. Cum să avem un copil disciplinat încă din primul an de viață? Iată soluția propusă de un expert.
Copiii pot învăța elemente de bază precum responsabilitate, autocontrol, realizarea unei rutine și multe altele. Toate aceste lucruri se pot interioriza de la o vârstă fragedă deoarece copilul vede și copiază adultul de lângă el.
Disciplina este elementară, dar când începem să îi educăm după normele de comportament? Psihologul american Deborah Roth Ledley a publicat o carte intitulată Becoming a Calm Mom: How to Manage Stress and Enjoy the first Year of Moherhood (Să devii o mamă: Cum să controlezi stresul şi să te bucuri de primul an de maternitate). Experta este membră a American Psycological Association (APA) şi oferă o serie de sfaturi prețioase pentru proaspeții părinţi, printre care şi strategii de disciplinare încă din primul an de viață.
Bebelușul de un an nu este prea mic să înțeleagă că ”este greșit”
Când copilul țipă şi aruncă mâncarea de pe scaun pare dificil să ne descurcăm cu acest comportament. Ne gândim că este prea mic să înțeleagă relația cauză-efect și oricum va învăța când crește.
Pentru psihologul Ledley primul an este momentul propice pentru a-l corecta. ”Părinții asociază cuvântul disciplină cu pedeapsă, dar la origine cuvântul înseamnă a învăța. Disciplina înseamnă mai mult a socializa și a îi învăța pe copii care sunt limitele”, scrie într-un fragment din carte.
Cartea are patru puncte importante: cât de distras este, consistența, copilul să fie mereu pozitiv și dispus să învețe. Pasul unu este să ne abținem când simțim nevoia să țipăm la el. Putem regla tonul vocii deoarece copilul simte și veți înrăutăți situația. ”Putem să îl distragem atenția cu altceva și să fim calmi. Spre exemplu, dacă se urcă pe canapea putem lua o jucărie și să ne jucăm cu el. Între timp el este distras, iar noi îi explicăm că nu e bine să se urce acolo.”
Tot în carte li se cere părinților să fie pe poziție şi calmi ”Le cedezi o singură dată capriciilor, iar asta presupune să le dai prea mult curaj. Data viitoare scapă de sub control, iar voi vă veți întreba care este motivul motivul. Stabiliți limite și rămâneți pe aceeași linie.”
Atitudine pozitivă şi răbdare
Pasul doi este să le dai exemplu de atitudine pozitivă înainte să le arăți cum este bine. Deborah Roth este de părere că ”nu” trebuie folosit doar dacă face ceva periculos cum ar fi să atingă ușa fierbinte a unui cuptor. Părinții trebuie să caute cuvinte pozitive cum ar fi ”Dacă lăsăm pantofii în picioare până ajungem acasă vom alerga desculți în curte”.
Copiilor le place să își urmărească părintele când face o activitate ”Copiii mici obțin mai multă informație când văd ce faci sau te ascultă dacă spui ceva și ei preiau. Să îi ghidați de mânuță și să le oferiți un pupic este cea mai bună metodă de disciplinare.”
ȘTIRI PENTRU COPIIte ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații.