Fabricius, aplicația care te ajută să citești hieroglifele
Hieroglifele sunt studiate de sute de ani de către arheologi și, din păcate, doar ei sunt în stare să le înțeleagă. Ce bine ar fi dacă ar exista un mod ca și noi, oamenii de rând, să le putem citi! Ei bine, nu vă faceți griji, Google a lansat Fabricius, aplicația care te ajută să citești hieroglifele.
Egiptul antic este una dintre cele mai învăluite în mister civilizații. De la piramide, despre care nici astăzi nu știm cum au fost construite exact, și până la mitologie, unde întâlnim un număr mare de zei care ies în evidență prin capetele de animale, Egiptul Antic este una dintre cele mai interesante subiecte de studiat atât de istorici, cât și de copiii curioși. De asemenea, când ne gândim la Egiptul Antic ne gândim, inevitabil, și la hieroglife. Ce păcat că doar arheologii sunt în stare să le citească!
Fabricius va funcționa pe baza inteligenței artificiale
Ei bine, lucrurile s-au schimbat odată cu evoluția tehnologică. Google a lansat Fabricius, aplicația care te ajută să citești hieroglifele. Conform unui comunicat de presă din partea companiei, Fabricius va fi primul instrument digital open source (adică oricine va putea contribui la îmbunătățirea aplicației și a bazei de date) care are ca scop descifrarea limbajelor antice. Aplicația este făcută cu ajutorul machine learning, adică programul primește sute de mii sau chiar milioane de poze pentru a învăța să recunoască singur orice simbol, pentru a putea traduce utilizatorului orice hieroglif cu ușurință.
Aplicația pentru broswer poate fi găsită accesând acest link. Pe smartphone, Fabricius poate fi găsit în cadrul aplicației Google Art & Culture, atât pe IOS cât și pe Android. Noi vă recomandăm cu căldură să o încercați. Cine știe, poate vă va trezi pasiunea pentru istorie și veți deveni următorii mari arheologi care vor descoperi marile mistere ale lumii.
Hieroglifele erau modalitatea scrisă folosită de egipteni pentru a transmite idei. Vă vine să credeți că există 1.000 de caractere diferite? Egiptenii au folosit această scriere încă din secolul al XXXVIII-lea î.Hr. (adică acum mai bine de 5.000 de ani). În secolul al V-lea după Hristos, romanii au închis toate templele păgâne (adică necreștine) și scrierea hieroglifică a fost pierdută. Abia în anii 1820, Jean-François Champollion a reuști să descifreze limbajul, cu ajutorul Pietrei Rosetta.
Pentru mai multe articole interesante despre tehnologie și aplicații accesați acest link.