Ar putea fi clonarea salvarea planetei? Un cal sălbatic a fost clonat în Texas
Cu siguranță ați auzit de clonare din diferite cărți sau filme S.F. Ar putea fi clonarea salvarea planetei?
Caii sălbatici sunt o raritate în ziua de astăzi, principalul motiv fiind domesticirea acestora de către oameni de zeci de mii de ani. Minunatele animale mai pot fi observate doar în grădinile zoologice sau în rezervații naturale unde sunt protejate de lege. Asta nu înseamnă, însă, că nu sunt pe cale de dispariție. Totuși, cu ajutorul tehnologiei, acest lucru ar putea fi evitat.
Mânzul clonat care ar putea salva caii sălbatici
La un spital veterinar din Texas a luat recent naștere un mânz. Nimic neobișnuit până acum. Ce îl face pe acest mânz special este faptul că acesta este o clonă al unui cal Przewalski, ultima rasă de cai sălbatici din lume. Caii Przewalksi provin în principal din Europa și Asia, dar din cauza schimbărilor climatice și a expansiunii oamenilor aceștia sunt în pericol de dispariție.
ADN-ul folosit pentru mânzul nou-născut provine dintr-o mostră veche de 40 de ani. Mostra îi aparține unui armăsar care s-a născut în anul 1975 în Marea Britanie și care a fost transportat în SUA în 1978. Ar putea fi clonarea salvarea planetei și a animalelor pe cale de dispariție?
Dolly, oaia clonată în Scoția
Deși încă pare ceva desprins din filmele S.F., clonarea nu este ceva neapărat nou. Cea mai populară clonare a avut loc deja în anul 1996, atunci când o oaie drăgălașă pe nume Dolly a luat naștere într-un laborator din Scoția. Aceasta a dus o viață normală până la vârsta de șase ani, atunci când a trebuit să fie eutanastiată din cauza unor probleme medicale.
Cum funcționează clonarea?
Și totuși cum funcționează clonarea? Să folosim ca exemplu vaca. La început se recoltează o mostră ADN dintr-o vacă. Mostra ADN poate să fie orice (piele, păr, unghii) dar de obicei este folosită o moleculă din piele. Mostra recoltată va înlocui nucleul unui ovul care va fi introdus, ulterior, într-o altă vacă care are rolul de mamă surogat. La finalul perioadei de gestație micuțul vițel clonat va lua naștere.
Vor fi oamenii clonați vreodată?
Acum poate vă întrebați dacă și oamenii pot fi clonați. În teorie răspunsul este da, dar până acum niciun om de știință nu încercat să facă acest experiment. Principala problemă este una de etică. Dacă clonăm o persoană, clona acesteia nu va avea individualitate, ba chiar ar putea fi considerată doar un experiment și nu o persoană reală deși, biologic vorbind, este una.
Dar să zicem că într-o zi, un savant nebun își recoltează o mostră din propriul ADN și se clonează singur. Va arăta clona exact ca el? Dacă da, va avea clona sa aceeași personalitate ca el? Va fi exact același om sau va fi doar un fel de geamăn identic? Acestea sunt principalele întrebări pe care și le pun oamenii de știință. De asemenea, clonarea primatelor, față de alte animale, este în general puțin mai dificilă din cauza unei proteine care se află în ovulul femelelor. Oamenii de știință au observat în încercările de a clona un cimpanzeu că doar 1,6% au reușit. Dacă clonarea vi se pare un subiect interesant, Replicas este un film recent apărut care abordează această temă.
eutanasiere – metodă de a provoca moartea unei ființe care suferă de o boală incurabilă fără să sufere
celulă – element microscopic care stă la baza oricărui obiect sau ființă din univers
nucleu – sursa de energie a celulei
ADN (acid deoxiribonucleic) – ansamblu de molecule aranjate într-o ordine specifică menite pentru a putea fi citite de celule pentru crearea unor proteine noi