Situația școlară a județului Timiș. Infectări, transport și echipamente
Școala a început. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune care este situația școlară a județului Timiș în ceea ce privește persoanele infectate, transportul și echipamentele de care au nevoie elevii.
În județul Timiș, 600 de unități de învățământ au început noul an școlar. Dintre acestea 384 sunt din mediul rural, iar 216 din mediul urban. În ceea ce privește scenariile în care funcționează aceste școli, situația este următoarea: 346 de unități funcționează în scenariul verde, 252 în scenariul galben și două școli în scenariul roșu. Cele două școli sunt Școala Gimnazială nr. 19 Avram Iancu – Timișoara, unde există trei cadre infectate cu COVID-19 și alte cinci în izolare și Școala Primară Casa Speranței Timișoara. Mai există două cazuri la Liceul Teoretic William Shakespeare Timișoara, un caz de infectare la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu Timișoara, asimtomatic, un caz la Școala Gimnazială nr. 25 Timișoara.
Inspectorul școlar general Marin Popescu spune că unitățile de învățământ au fost pregătite în prima zi de școală. Cu toate acestea, în afara școlilor, regulile nu au fost respectate de către părinți. „Important este să respectăm regulile din perspectiva distanțării, a purtării măștii. Mai ales că suntem la o unitate de învățământ și în contextul în care avem deja cadre didactice care sunt fie în izolare, fie deja infectate”, spune inspectorul școlar Marin Popescu.
Transport și echipamente
În ceea ce privește transportul elevilor, aceasta este singura problemă a județului, după spusele inspectorului școlar general Marin Popescu. În județul Timiș există 165 de microbuze din care folosite 154. În aceste microbuze sunt transportați aproximativ 3.500 de elevi. O situație dificilă este la Bârna, comună care are șapte sate aparținătoare și care are la dispoziție numai două microbuze. Pentru o mai bună organizare, în microbuze se respectă următoarea regulă: primul intrat, ultimul ieșit.
Deși achiziția de măști și dezinfectanți este grija autorităților locale, Inspectoratul Școlar va achiziționa din bugetul cerut de la Ministerul Educației aceste materiale pentru a susține școlile. Bugetul pe care Inspectoratul Școlar Timiș l-a stabilit este de patru milioane de lei. Din acești bani Marin Popescu spune că vrea să cumpere laptop-uri, camere web precum și dezinfectanți și măști.
Tot el spune că din buget nu se va putea acoperi toată nevoia. Asta pentru că din martie când nevoia a fost de 6.000 de echipamente, în august aceasta a crescut la 16.000. Inspectorului i se pare o creștere nejustificată, mai ales că aceste creșteri au venit și din partea unor unități mari de învățământ din Timișoara. Susține că această cultură a noastră de a cere mai mult pentru a avea ne-a adus în acest punct.