Telverde 0800 500 550, un număr gratuit în sprijinul copiilor și adulților instituționalizați
Telverde 0800 500 550, un număr gratuit în sprijinul copiilor și adulților instituționalizați. Cei aflați în centrele rezidențiale pot suna la noul număr pentru a afla informații, pentru consiliere și pentru a semnala eventuale probleme și abuzuri.
Telverde 0800 500 550 este o linie telefonica destinată copiilor și adulților din centrele de instituționalizare. A fost creată cu sprijinul UNICEF.
Acest instrument, pilotat din luna iulie 2020, a apărut ca o necesitate în contextul pandemiei de COVID-19, pentru a reduce sentimentul de nesiguranță al copiilor și adulților din centre. Oferă consiliere și asistență psiho-socială, consiliere juridică, dar are și rol de prevenire și identificare a eventualelor provocări și abuzuri cărora le pot cădea victime.
Angajații DGASPC-urilor și ai centrelor rezidențiale pot apela la Telverde. Pot cere informații suplimentare sau ghidaj în anume situații legate de pandemia actuală. De asemenea, pot beneficia și ei de suport psiho-social și emoțional pentru a răspunde bine provocărilor din activitatea de zi cu zi.
Nevoia de a fi ascultat
Astfel, în perioada 13 iulie – 4 septembrie, peste 300 de persoane au apelat numărul TELVERDE 0800 500 550, numărul total al apelurilor fiind 1.569. Cele mai multe apeluri au fost făcute de beneficiari adulți, care sună din nevoia de a fi ascultați, pentru a primi încurajare, dar și pentru a cere informații referitoare la pandemia de COVID-19. Anxietatea beneficiarilor este generată de faptul că nu pot ieși foarte des din centre, alte temeri fiind legate de singurătate, de boală sau de moarte. Anumite persoane sună frecvent, în general, din nevoia de a fi ascultate.
Amenințări și nemulțumiri
Temele de discuție sunt legate fie de problemele lor personale, fie de probleme ce țin de sistem și interacțiunea cu personalul centrelor. Sunt astfel menționate următoarele tipuri de probleme:
amenințări din partea personalului, inclusiv pentru apelarea la linia TELVERDE;
administrarea de medicamente din sfera neurolepticelor;
condițiile de cazare;
conflicte cu beneficiarii și personalul centrelor;
nemulțumiri cu privire la alimentație;
nemulțumiri cu privire la punerea sub interdicție și capacitatea legală;
dorința de a-și exercita dreptul la muncă.
Ca urmare a apelurilor primite, ANDPDCA a putut monitoriza starea psiho-emoțională a beneficiarilor sau personalului din centre. In egală măsură au fost luate măsuri imediate de rezolvare a situațiilor punctuale.
Exemple
un beneficiar dintr-un centru a sunat la Telverde și a anunțat că este bine și că și-a găsit de lucru la ciobani. Operatorul de la Telverde a aflat exact locația, apoi a verificat la centrul din Sibiu. A aflat că omul este fugit și a fost recuperat;
o persoană a sesizat la Telverde faptul că urmează să fie dată afară dintr-un centru. ANDPDCA a făcut demersuri directe de verificare, s-a cerut reevaluarea și persoana respectivă a putut rămâne în centru;
un tânăr a sunat afirmând că nu este lăsat să iasă la muncă. ANDPDCA a mediat conflictul și au fost identificate soluții punctuale de a permite beneficiarului să lucreze.
Cele mai multe apeluri au fost primite de la centre din Sibiu, Bihor, Timiș, Prahova, Mureș și Ilfov.
Citiți ȘTIRI PENTRU COPIIpentru mai multe informații utile părinților și copiilor.