EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – La o aruncătură de băț. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „la o aruncătură de băț”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?Expresia este folosită frecvent și în zilele noastre. Cei mai mulți oameni știu că expresia „la o aruncătură de băț” reprezintă un loc în apropiere.
Vasile Ilincan a explicat pe scurt înțelesul expresiei în cartea „Dicționar de expresii românești în contexte”. „A fi la o aruncătură de băț = a fi foarte aproape: Am stat o noapte în tranzit, după care, în urma unui zbor lung, dar liniștit, am ajuns în Istanbul, la o aruncătură de băț de casă (ADELIN PETRIȘOR). Vasile Ilincan nu a oferit alte explicații, în schimb a precizat un context.
Vasile Ilincan este Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava. Acesta predă la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării. Vasile a scris mai multe cărți printre care și „Dicționar de expresii românești în contexte”, unde putem găsi fiecare expresie românească pusă într-un context.
Expresia „la o aruncătură de băț” este aceeași cu expresiile „la o azvârlitură de băț” sau „la o aruncătură de piatră”. Cele trei expresii reprezintă un singur lucru și sunt sinonime cu „foarte aproape”.
Dicționar
Context: Fragment dintr-o scriere în cadrul căreia se găsește un cuvânt, o expresie, un pasaj;