În curând începe școala și atât părinții, cât și copiii sunt în căutarea celui mai potrivit ghiozdan. Părinții vor să fie comod și cât mai ușor pentru copiii lor, iar cei mici aleg ghiozdane în funcție de personajul preferat. Noi vă oferim câteva sfaturi în alegerea ghiozdanului potrivit.
Să alegi un ghiozdan este mai greu decât pare. Este foarte important ca acesta să fie unul potrivit fiindcă altfel copilul poate avea probleme de gât sau spate. În primul rând ghiozdanul trebuie să fie comod. Asta înseamnă că trebuie să fie respectate câteva reguli. Una dintre ele este ca ghiozdanul să nu ajungă mai jos de zona mijlocului sau mai sus de zona umerilor. O altă regulă este să nu se extindă mai mult de 3 cm în lateralul umerilor.
Un alt aspect important în alegerea ghiozdanului este greutatea. Atunci când alegeți un ghiozdan trebuie să vă asigurați că este cât mai ușor. Gândiți-vă că Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial un document în care se precizează că tot ce există în ghiozdan nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului. Acest lucru este valabil pentru toate ciclurile de învățământ. Pentru cei de la ciclul primar și gimnazial mai există o precizare și anume aceea că elevii trebuie să folosească ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită.
Ghiozdane tip troller
Poate că înainte era mult mai ușor să cumperi un ghiozdan. Asta pentru că nu aveai prea multe opțiuni. Acum însă se găsesc fel și fel de variante. Se pare că un nou tip de ghiozdane câștigă teren în fața celor clasice. Este vorba de cele tip troller care sunt mult mai comode pentru copii. Mai ales pentru cei mai micuți. Un astfel de ghiozdan este mult mai confortabil deoarece copilul nu mai duce în spate greutatea, ci o împinge sau trage după el.
Când vine vorba de bretele, lucrurile sunt simple și clare. Ghiozdanul trebuie să aibă două bretele, nu una, și să fie ajustabile. Chiar dacă este la modă și pare mai interesant pentru copii ca ghiozdanul lor să aibă o bretea, trebuie să le explicați că nu este deloc sănătos. Greutatea lăsată pe un singur umăr va duce la probleme cu umerii, spatele și gâtul. Sunt ghiozdane care au bretele și în jurul bazinului și al pieptului. Acestea, de asemenea, îl ajută pe copil luându-i din greutatea de pe umeri și îi permite o mișcare mai liberă a mâinilor. În ceea ce privește materialul ghiozdanului, acesta trebuie să fie unul rezistent și impermeabil, mai ales că școala începe toamna, o dată cu venirea ploilor.
Compartimentarea ghiozdanului este diferită în funcție de vârsta copilului. Important este ca el să învețe să își pună obiectele mai grele în compartimentul apropiat de spate, iar cele mai ușoare în exterior. Un alt aspect important este ca cel mic să își spună părerea vizavi de ghiozdanul cu care va merge cinci zile din săptămâna la școală. Este important să se țină cont și de cerințele lui, cum ar fi să aibă o culoare anume sau un personaj din desene animate.