Salvați Copiii, scrisoare către Guvern: distanța de 1,5 m între elevi sau învățarea prin rotație
Salvați Copiii, scrisoare către Guvern: distanța de 1,5 m între elevi sau învățarea prin rotație. De asemenea, organizația cere asistenți sociali și asigurarea accesului real la educație pentru copiii vulnerabili.
Organizația Salvați Copiii România solicită autorităților decidente. Cererile au fost făcute într-o scrisoare trimisă Viceprim-ministrului, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății. Ce se solicită? Distanța fizică de minimum 1,5 m. Acolo unde nu e posibil, învățarea prin rotație (pe grupe). Jumătate din elevi vor fi pentru o săptămână la școală și cealaltă jumătate vor face lecții online. Alocarea de resurse financiare, astfel încât să existe medici și asistenți sociali. Clarificarea condițiilor de acordare a laptopurilor/tabletelor, astfel încât accesul la educație să fie real pentru toți copiii.
Plecând de la aceste considerente, Salvați Copiii consideră recentul act normativ supus consultării publice emis de Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății extrem de important și propune următoarele modificări și completări.
Obligația de respectare a unei distanțări de 1,5 metri între elevi la clasă
Intr-o proporție însemnată (22%), elevii din România învață în clase supraaglomerate. Nu va fi posibilă decât o distanțare fizică de 1 m sau mai mică, riscând să creăm o situație de discriminare în asigurarea protecției împotriva transmiterii noului Coronavirus. Elevii care învață în școlile din mediul rural, în care populația școlară e foarte scăzută vor fi mult mai protejați decât cei din școlile aflate în zone urbane cu densitate mare a populației și cu rate mari de infecție cu Covid-19. Aici clasele numără între 30 și 40 de elevi, ai căror părinți vor fi nevoiți să accepte un risc epidemiologic mai mare.
Astfel, vor exista două criterii în alegerea unuia din cele două scenarii propuse (verde și galben). Criteriul epidemiologic al ratei incidenței cumulate sub 1/1.000 locuitori sau între 1 și 3/1.000 de locuitori și măsura respectării legii cu privire la numărul de copii incluși în formațiunea de studiu care permite sau nu să asigure distanțarea fizică de 1,5 m. Acest model va putea fi propus de către școli, cu consultarea elevilor și a părinților, Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București (ISJ/ISMB). Acestea vor transmite pentru adoptare scenariile stabilite la nivelul școlii Comitetului Județean/al Municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU).
Implicarea autorităților locale în pregătirea școlilor
În 38% din localitățile din mediul rural și 9% din cele din orașele foarte mici (<10.000 de locuitori)[11], nu funcționează servicii publice de asistență socială, deși Legea asistenței sociale nr. 292/2011 prevede că toate localitățile să-și înființeze astfel de servicii.
Asigurarea consilierii psihologice
Organizația propune includerea unui capitol privind asigurarea consilierii psihologice, a unor ore/activități de educație pentru sănătate adaptate la contextul pandemic. De asemenea, creșterea numărului de consilieri școlari și încheierea de parteneriate cu furnizorii de servicii de consiliere publici sau privați.
Clarificări cu privire la distribuirea tabletelor și a laptopurilor
Salvați Copiii propune ca scenariul roșu al participării școlare exclusiv în mediul online (planificare, durată, număr de copii, evaluare individuală) să fie dezvoltat separat în Ordinul propus. Să prevadă și resursele curriculare digitale pe care le pot folosi copiii.
Asigurarea măștilor de protecție pentru toți copiii
Normele propuse trebuie să includă clarificări cu privire la achiziționarea și distribuirea măștilor de protecție (și a vizierelor, dacă este cazul). Această problemă este una dintre cele mai dezbătute în spațiul public și de interes atât în rândul părinților, cât și al cadrelor didactice
Elaborarea unui mecanism de raportare
Soluții concrete recomandate de Salvați Copiii
un număr verde special creat pentru semnalarea situațiilor de risc și a neregulilor constatate de elevi, părinți ori cadrele didactice și informarea sistematică în școală și public prin mass-media asupra acestor facilități;
instalarea camerelor video la clasă cu acces pentru părinți pe bază de parolă. Va imprima părinților încredere în modul în care se derulează orele școlare.