În timp ce unii elevi sosesc la școală cu mașina, îmbrăcați în haine frumoase şi curate, pentru alții școala este un lux greu de menținut. Drumul spre școală poate fi o adevărată provocare pentru copiii din unele țări. Aceștia se luptă zilnic să ajungă la ore și se pun chiar în pericol.
Potrivit UNESCO unii copii din zone mai îndepărtate nu pot obține o educație bună din cauza lipsei drumurilor sau a traseelor foarte periculoase. Acest lucru creşte abandonul şcolar. România se confruntă şi ea cu dificultăţi.
Şcoli izolate în lume
Ţările asiatice au trasee spre şcoală extrem de dificile din cauza formelor de relief şi subdezvoltării economice. În localitatea Gulu din China se află o şcoală unde sosesc elevi care traversează munții pentru a avea acces la educaţie. Aceștia merg cinci ore pe jos. Într-o altă localitate chinezească, satul Yhang Jiawan, elevii urcă pe stânci înalte cu ajutorul unor scări de bambus. În provincia chineză Sichuan copiii traversează zilnic un pod rupt şi deseori acoperit de zăpadă în drumul spre şcoală. O călătorie în munţii Himalaya poate părea interesantă, dar traversarea zilnică a celor mai mari munţi din lume poate fi extrem de periculoasă. Copiii trec tot timpul prin valea Zanskar pentru a merge la internatul şcolar. Ai fi dispus să traversezi 125 de mile prin munte pentru a merge la şcoală? În Pili China elevii fac asta pentru a ajunge la educaţie.
În Lebak, Indonezia, elevii trebuie să treacă un pod suspendat rupt peste o apă extrem de periculoasă, iar în Riau elevii merg într-o barcă până la şcoală. În satul indonezian Silangkap, copiii folosesc o plută improvizată făcută din bambus pentru a traversa râul Sirang. În Sumatra, Pandag, elevii traversează un râu cu ajutorul unor coarde suspendate de 30 de picioare. Elevii din Rizal Province, Filipine traversează un rău într-o roată de mașină în fiecare zi.
Cățărare pe ziduri sau cu tiroliana
Voi aţi merge pe o scândură îngustă la o distanţă mare de sol? În Sri Lanka elevele merg la şcoală pe o bucată de lemn pusă pe un zid din secolul XVI. În capitala Indiei elevii merg cu o căruţă la cursuri. Într-o localitate indiană copiii merg prin pădure traversând poduri de rădăcini, iar în alta aceştia merg cu barca la ore. Dacă vă simţiţi prost că mergeţi pe jos spre şcoală trebuie să ştiţi că în Myanmar elevii merg călare pe bivol.
O experiență inedită spre şcoală este pentru elevii care traversează Rio Negro din Columbia cu o tiroliană. Aceasta este situată la 400 de metri înălţime şi are 800 de m lungime. Este o experienţă interesantă, dar este extrem de dificil de traversat zilnic cu rechizite.
România izolată
România are, de asemenea, trasee dificile spre şcoală deoarece există sate izolate în munţi, fără curent apă, internet sau unităţi şcolare funcţionale. Turiştii le descoperă în drumeţii şi pleacă mai departe, dar este extrem de dificil de locuit şi învăţat în asemenea locuri. În satul Ursici şi Luncani, copiii fac mai bine de două ore de mers pe jos pentru a ajunge în Boşorod la şcoală. Acesta este doar un exemplu.
În judeţul Hunedoara numărul instituţilor de învăţământ în mediul rural a scăzut în ultimii ani. Se pare că din 1996, când existau 462 de şcoli, s-a ajuns la 52 în anul 2016 conform unui raport al institutului Naţional de Statistică.
În Ineleţ, Mehedinţi se ajunge urcând o scară de 30 m, sprijinită de o stâncă. Cu ani în urmă la şcoala din sat învăţau 3-4 copii într-o cămăruţă extrem de mică. Printr-o campanie socială această şcoală a fost dotată.
În zeci de localităţi din ţară copiii merg pe jos la şcoală pentru a învăţa, iar în lume există multe ţări sărace, dar cu elevi ambiţioşi.ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți pentru copii și părinți.
[foogallery id=”17880″]
Dicționar:
Campanie Socială: campanie pentru a face o faptă bună