Ochelarii de soare sunt un accesoriu extrem de iubit, în special în zilele calde de vară la plajă sau în oraş. Sunt in trend cu siguranţă, dar sunt şi utili pentru că vă protejează ochii de razele ultraviolete care sunt nocive, iar în timp pot cauza afecțiuni oculare grave. Mai mult, ochelarii de soare vă protejează și de vânt, praf sau de diversele particule care vă pot intra în ochi și chiar de probleme mai grave. Cum alegem ochelarii perfecţi de soare? ȘTIRI PENTRU COPII s-a documentat pentru voi. Astăzi la rubrica IN TREND vă povestim tot ce am aflat.
Fiecare persoană încearcă să asorteze acest accesoriu cu ţinuta şi să cumpere un produs despre care a auzit că este bun. Pentru un fashion addicted aceştia trebuie să fie într-o armonie perfectă cu outfitul (ținuta). Pe piaţă sunt mii de modele de ochelari de calitate, cu formă și culoare diferită. Ba chiar puteţi observa că sunt modele unisex extrem de atractive. Puteţi găsi ochelari de brand originali sau contrafăcuţi, dar şi ochelari la preţuri mici. Vă întrebaţi ce este diferit la ei? Ochelarii care au un preţ mai ridicat şi sosesc alături de un mic ”certificat” sau o ”cărticică” se presupune ca sunt 100% eficienți pentru protecția ochilor.
Ochelarii care ne protejează cu adevărat trebuie să deţină un marcaj vizibil cu literele ”CE” (în conformitate cu standardele europene). “CE” trebuie afișat pe ramă, nu prin intermediul unei folii adezive. De asemenea, trebuie să vă asigurați că există o notă informativă cu numele și adresa producătorului. În această notă trebuie să găsiți și categoria de filtru solar. Aceasta cuprinde numere între zero și patru reprezentând condițiile luminozității exterioare. Ce înseamnă asta? Categoria 0 este eficientă pe vreme cu nori, fără soare, iar categoriile 1 și 2 sunt pentru nori și puțin soare, respectiv soare moderat. Categoriile 3 și 4 sunt potrivite pentru soare puternic și medii ce cauzează reflexii (apă, nisip), respectiv zăpadă și soare puternic. Atenție mare la ultima categorie pentru tinerii care au permis de conducere. Ochelarii din categoria 4 nu trebuie purtați niciodată la volan deoarece sunt prea fumurii!
Pe lângă aceste cinci categorii trebuie să știți că nota trebuie să menționeze și tipul de filtru care poate fi normal, fotocromatic, polarizant sau degrade. Filtrele fotocromatice se închid la soare și se deschid la umbră, adică se adaptează automat în funcție de condițiile meteorologice. Filtrele polarizante elimină reflexiile, măresc contrastul îmbunătățind vizibilitatea. Cele de tip degrade sunt recomandate la conducerea mașinii.
Ochelarii de calitate vor avea trecută și clasa optică (1 sau a 2, în funcție de calitatea optică a lentilelor). Ca orice produs care se respectă trebuie să conțină și instrucțiunile de utilizare, de curățare și de întreținere.
Este clar că perechea de ochelari se alege întâi în funcție de fizionomie și apoi în funcție de stil. Pentru o față pătrată trebuie să fie rotunzi sau ovali. Sunt de evitat ramele pătrate sau dreptunghiulare. Fața rotundă este avantajată de ochelari cu lentile late. Sunt de evitat ramele rotunde. Pentru o față ascuțită sunt recomandate rame subțiri, rotunde sau pătrate, dar care să nu aibă marginea de sus lată. Cea mai norocoasă este persoana cu faţă ovală deoarece acestui tip de fizionomie i se asociază aproape orice model de ochelari.
Lentilele de la ochelari pot avea diverse culori care pot fi soluția salvatoare pentru anumite probleme de vedere. Spre exemplu, nuanțele de gri și verde sunt odihnitoare și nu afectează percepția culorilor, iar verdele este recomandat pentru persoanele care nu văd la distanță.
Ochelarii maro oferă o bună protecție împotriva radiațiilor nocive și este culoarea preferată de oamenii miopi. Albastru nu este doar o culoare frumoasă. Lentila albastră oferă o vedere apropiată de “alb și negru” și se recomandă pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape. Galben este recomandat la schi sau în condiții de cer acoperit, deoarece îmbunătățește contrastele cromatice. Cu lentila roz veți vedea viața în roz la propriu deoarece are efect relaxant și se utilizează în corecția optică permanentă a vederii.
Toți iubitorii de modă visează să fie îmbrăcați în brand din cap până în picioare, iar ochelarii nu sunt o excepție. Ați auzit de Ray-Ban? Firma a fost fondată în 1937 și este considerată drept cel mai mare producător de ochelari de soare al momentului. Se remarcă modelele Aviator, Wayfarer și Clubmaster.
Casele de modă cu tradiție fac ochelari extrem de apreciați. Prada este cunoscuta casă de modă cu o tradiție în lumea accesoriilor. Brandul excelează și când vine vorba de a produce ochelari de soare mereu în pas cu moda. Gucci și Givenchy fac ochelari de soare extrem de chic. Dolce & Gabbana are acel stil inovator de ochelari cu forme rotunjite și noanțe puternice pe care îi recunoașteți oriunde.
Când vă cumpăraţi ochelari de soare trebuie să alegeţi un produs bun, chiar dacă asta presupune un cost puţin mai ridicat, deoarece vă riscaţi sănătatea, nu doar reputaţia de fashioniști. Urmați regulile de mai sus și veți arăta ca un adevărat Hollywood star cu ochelari. ŞTIRI PENTRU COPII vă ţine la curent cu ultimele noutăţi din modă. Vă recomandăm să citiţi aici un articol despre stilurile vestimentare. Voi ce fel de ochelari de soare aveţi? Câte perechi aveți şi cum i-aţi achiziţionat? Vă invităm să ne scrieți pe Facebook sau pe Instagram, ori la stiri@stiripentrucopii.com și să ne spuneţi.
Nociv: periculos
Miop: persoană care are probleme cu vederea la distanţă
Sursă: amaooptimex.ro , tuoptometrista.com
Sursă foto: Pixabay/ katie175,