A fost scos la lumină un sat preistoric vechi de 6500 de ani în Neamţ
O descoperire arheologică majoră a fost făcută recent în România. A fost scos la lumină un sat preistoric vechi de 6500 de ani în judeţul Neamţ. Unde se află mai exact satul şi cum a fost descoperit? Aflaţi în cele ce urmează.
Satul preistoric care datează din urmă cu 6500 de ani a fost descoperit în localitatea Topolița, situată în apropiere de Târgu Neamţ. Echipa formată din arheologi şi tineri voluntari care au ales să îşi petreacă vara muncind pe un şantier arheologic a descoperit o parte importantă din istoria noastră.
Arheologul Vasile Diaconu este cel care coordonează săpăturile din zonă. Acesta a explicat că au fost descoperite reprezentări umane modelate din lut.
“Deşi se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi, această locuinţă a avut un mod interesant de construcţie, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată şi incendiată. Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca şi în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simţ artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii”, a declarat Vasile Diaconu pentru Agerpress.
Un sat extrem de valoros
Arheologul Diaconu spune că acest sit este extrem de valoros deoarece a beneficiat de investigaţii geo-fizice care au arătat că, în acest punct, există o aglomerare constituită din resturile a peste 20 de case preistorice.
Situl arheologic din această localitate se întinde pe o suprafaţă de trei hectare. În 2017 o echipă germană a studiat solul şi a descoperit că au existat mai multe locuinţe. În 2019 specialiştii au reuşit să investigheze ruinele unei construcţii, iar anul acesta au descoperit încă o locuinţă.
ȘTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Aici puteți vedea un articol despre dinozauri mici descoperiţi în România. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații. Nu uitați că România este o ţară frumoasă şi încărcată de istorie.
Dicţionar:
Preistorie: reprezintă prima epocă din istoria societății omenești. Aceasta se referă la intervalul de timp de la primele urme umane, până la apariția documentelor istorice scrise. Ea se mai numește și epoca străveche