Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile, iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Nu departe de Timișoara, la 22 de km, se află localitatea Murani. Aici se regăsesc Domeniile Murani, cu adevărat un loc de poveste. Este locul ideal pentru a petrece o zi în aer liber cu familia. Cei mici se pot bucura de locurile de joacă, iar cei mari au ocazia de a vedea unii dintre cei mai bătrâni arbori. ȘTIRI PENTRU COPII a vizitat Domeniile Murani și a stat de vorbă cu managerul pentru mai multe detalii. Iată ce am aflat.
În primul rând, am fost curioși să aflăm de unde a pornit totul. „A reprezentat o coincidență fericită. Noi ne căutam un loc la marginea unui sat pentru a crea o zonă de agrement și printr-o întâmplare fericită am reușit să găsim mult mai mult decât atât. Respectiv un loc minunat, într-o zonă colinară, un loc cu foarte multă vegetație, cu foarte mulți copaci deosebiți, ornamentali, aclimatizați aici de ani de zile, un spațiu cu o conotație istorică importantă. Această componentă istorică valorizează și mai mult spațiul”, ne spune Sorin Prada, managerul Domeniilor Murani.
La Domeniile Murani totul se învârte în jurul unor povești. Aceasta a și fost ideea. Principalul public căruia se adresează acest loc sunt familiile cu copii. „Pornind de la oferta locului actual, noi am proiectat un centru de agrement destinat în primul și în primul rând familiilor cu copii. Ne-am propus din start să fim foarte child friendly și să dezvoltăm cât mai multe facilități și atracții pentru copii.
Poate că am fost și subiectivi prin prisma faptului că am încercat să proiectăm ceea ce și-ar dori copiii noștri. Pornind de la acest fapt am creat în cadrul centrului de agrement Domeniile Murani locul de joacă Uța și Țoi. Uța semnifică o buburuză, buburuza sau mămăruța vorbind în termeni populari. Deci terminația de la mămăruța. Și Țoi pornind de la terminația unui rățoi. De acolo numele de Uța și Țoi. Poate că cei doi copii ai noștri, o fetiță și un băiat, pasionați de buburuze și de rățuște au fost inspirația denumirii.
Ne-am dorit un spațiu outdoor, în care copiii să uite de atracțiile virtuale, de tablete, de telefoane, de internet în general. Și să se simtă bine, să experimenteze tot ceea ce pot ei și din punct de vedere fizic și din punct de vedere a relaționării de grup”, ne mai povestește Sorin Prada.
Pe lângă locurile de joacă copiii se pot bucura și de o mică fermă precum și de un traseu de aventura parc împreună cu părinții. Ce pot vedea copiii în fermă ne spune chiar managerul. „Tot pentru ei am dezvoltat o a doua componentă care se numește Ferma cu Povești. Este o fermă demonstrativă cu multe animale și animăluțe. Cu ponei, căprițe pitice, iepurași de mai multe feluri, păuni, fazani de mai multe tipuri, bibilici, găinușe, porumbei, lebede, rațe. Am denumit-o Ferma cu Povești pentru că încercăm împreună cu Uța și Țoi să creăm povești educative legate de animăluțele din fermă. Poveștile au fiecare câte o morală cu caracter educativ pentru a veni în sprijinul educației copiilor noștri, vizitatorilor noștri.
De asemenea, am dorit să oferim și posibilități de dezvoltare a abilităților motrice ale copiilor. Am creat Tărâmul Aventurilor care ce este de fapt? Este un aventura parc cu un grad de dificultate redus astfel încât să poată fi parcurs chiar și de către copiii cei mai mici. Traseul a fost proiectat și executat pentru a avea rezistența propice urmării lui și de către adulți. Prin urmare, acest model pe care recunoaștem că l-am găsit în parcul de distracții din Europa, își propune oferirea unei experiențe complete a familiei prin care tăticul sau mămica împreună cu băiețelul sau fetița, urmează un traseu de aventura parc împreună.
Aceste trei componente pentru noi înseamnă foarte mult în centrul de agrement pentru că țintesc publicul pe care noi îl vizăm. Seara, la plecare, ne încearcă un sentiment ciudat și plăcut. Plăcut în principal, dar ciudat că nu ști cum să reacționezi când copiii plâng că nu mai vor să plece. După o zi întreagă. În același timp vedem părinți fericiți care ne spun că la prima curbă vor adormi. Pentru că copiii și-au consumat toată energia aici”, ne spune Sorin Prada.
Pe lângă faptul că cei mici sunt foarte încântați de ceea ce găsesc, locul oferă mai mult de atât. „Spațiul oferă pe lângă această componentă legată de copii și componenta istorică. Cu o poveste frumoasă a conacului, cu niște arbori ornamentali, respectiv un Sequoia Gigantea, probabil cel mai mare din țară, un Ginkgo Biloba, unul din cele mai mari exemplare din sud-estul Europei, Salcâmul Ornamental, pini speciali falnici, un Platan Secular, coniferi deosebiți, lizieră de liliac care primăvara oferă un spectacol olfactiv și cromatic cu adevărat deosebit, poienița castanilor, zona nucilor bătrâni. Practic pe o suprafață de 5 hectare orice familie poate „pierde”, adică câștiga, o zi frumoasă, o zi minunată.
Mai avem mult de lucru în acest proiect fiindcă este unul imens. Nu este un proiect care să fie amortizabil în cinci ani sau în 10 ani. Este un proiect în care componenta afectivă emoțională este mult mai importantă. Copiii noștri ne cântă fără să îi învățăm noi lucrul ăsta, ci pur și simplu a fost ideea lor: „La Murani nu e frumos, nu e frumos. E foarte frumos.”
Și avem și noi probleme reale când trebuie să mergem toți la Timișoara. Pentru că dinainte de a inaugura acest proiect marea majoritate a zilelor noastre erau aici”, ne-a mai povestit Sorin Prada.
Așadar, după cum spuneam încă de la început, centrul de agrement Domeniile Murani este un loc perfect de petrecere a timpului în familie. În săptămâna ce urmează aici va fi și Școala de Circ care vă așteptă cu o mulțime de activități interesante. În ceea ce privește prețul, la Domeniile Murani nu se plătește o intrare propriu zisă. Adulții vor plăti 20 lei și copiii 10 lei, bani în schimbul cărora vor primi niște vouchere cu care pot cumpăra mâncare sau băuturi din incinta centrului de agrement.
Ne vedem săptămâna viitoare cu alte locuri de poveste din România.
Aclimatizat: care s-a obișnuit cu noi condiții de viață
Conotație: semnificație
Motric: care pune în mișcare
Olfactiv: care se referă la simțul mirosului
Agrement: plăcere, distracție
A amortiza: a slăbi, a diminua
[foogallery id=”19954″]