EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A fi fiert . Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a fi fiert”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Cu siguranță ați auzit expresia „a fi fiert”. Aceasta este acum folosită chiar și de părinți, chiar dacă înainte era folosită ca jargon în limbajul adolescenților. Astăzi aflăm împreună ce înseamnă ea și cum și-a schimbat aceasta înțelesul.
În urmă cu câțiva ani, adolescenții foloseau expresia „a fi fiert” ca o jignire. De asemenea, mulți dintre ei adăugau expresiei și cuvântul „țăran”. Expresia avea nenumărate sinonime, de la „prost” la „mototol”.
Părinții – mai cool decât copiii
Între timp, lucrurile s-au schimbat. Tinerii au uitat expresia sau nici măcar nu au auzit de ea, iar părinții au început să o folosească. Desigur, nu cu același înțeles. Probabil ați auzit de multe ori: „sunt fiert pe melodia asta” sau „copilul meu este fiert pe o activitate”. Expresia a luat înțelesul de „obsedat”, în sensul pozitiv. Când oamenii se referă la o activitate sau un lucru cu expresia „a fi fiert”, asta înseamnă că le place foarte mult. Îi fascinează.
Așadar, iată că am ajuns în punctul în care părinții sunt mai cool și folosesc expresii la modă mai mult decât tinerii.
Voi știați ce înseamnă această expresie? Ne puteți spune în comentarii.
Dicționar
Jargon: limbaj specific anumitor categorii sociale, profesionale, etc. care reflectă dorința celor care-l vorbesc de a se distinge de masa mare a vorbitorilor și care se caracterizează prin abundența cuvintelor și expresiilor pretențioase, de obicei împrumutate din alte limbi;