Nu zice nimeni că viața de la oraș e foarte ușoară, însă cu siguranță nu e mai grea ca cea de la sat. Mai ales dacă alegi să mănânci sănătos. Asta înseamnă să ai animale și să ai grijă de grădină. ȘTIRI PENTRU COPII a vrut să vadă cum arată o zi din viața micilor gospodine. În cele ce urmează vă spunem și vouă ce am aflat.
Am vorbit cu Raisa, 6 ani, și Flavia, 4 ani, două surori care locuiesc într-un sat de pe lângă Timișoara. În primă fază, când le-am întrebat dacă își ajută părinții la treburi, răspunsul lor a fost unul negativ. Ulterior, povestind, am constatat că ele, fără să-și dea seama, sunt prezente cam la orice activitate care are loc în gospodărie. Fiindcă sunt destul de mici, la unele din ele nu participă pentru că nu sunt lăsate de către părinți. Aici vorbim, spre exemplu, de tăiatul cu cuțitul, datul cu sapa sau alte activități în urma cărora s-ar putea răni.
Raisa și Flavia au acasă o pisică, doi căței, porci, găini și o grădină destul de mare. Din câte am observat, să meargă pe la porci nu e chiar plăcut pentru ele. Totuși, atunci când tatăl lor pregătește cerealele pentru a le măcina, fetele sunt prezente. Să umble la moară le este, de asemenea, interzis, însă ajută la amestecarea cerealelor. „Când tati macină mâncare pentru porci, noi amestecăm grâul cu porumbul și cu semințele de floarea soarelui”, povestește Raisa.
În grădina pe care o au, părinții și bunica lor încearcă să pună legume și pomi fructiferi pentru a le oferi fetelor mâncare cât mai sănătoasă. Pentru cele două surori este plăcut să meargă prin grădină. Fiindcă la săpat nu au voie, ajută la recoltat. Ne-au povestit cum au fost să-și ia pere din pom și cum au cules roșiile. „Astăzi am strâns roșii și o sa facem din ele bulion, cu bunica și mami”, spune Flavia.
Harnice dis de dimineață
O zi din viața micilor gospodine începe altfel față de cea a copiilor de la oraș. Deși cu pisica și cățelul petrec mai mult timp, nici găinile nu sunt neglijate. Ne-am dat seama că au foarte mare grijă de ele. „În fiecare zi, după ce mă trezesc mănânc și merg sa iau ouăle de la găini”, povestește Raisa. „Chiar dacă nu ajunge cu toate întregi în casă”, completează mama ei. După ce treaba cu strânsul ouălor este gata, găinile primesc de mâncare. Fetele ne-au arătat și nouă cum le hrănesc. Cu această ocazie păsările au avut parte de un mic răsfăț, fiind lăsate libere prin curte. Dacă stai la sat e cam imposibil să nu ai iarbă de tăiat. Ce fac Raisa și Flavia cu ea? Ne-au spus chiar ele. „Când tati tunde iarba, noi ducem iarbă cu coșul la găini”, spun fetele.
Cunoscătorii știu că să bagi găinile în cotețul lor nu este chiar ușor. Mama fetelor are însă ajutoare atunci când face asta. Iau și fetele o matură sau ce prind, și cum unde-s mulți puterea crește, reușesc împreună să ducă găinile la locul lor. Supa și friptura făcută din carne de casă sunt delicioase. Fetele ajută chiar și la tăiatul găinilor fiind responsabile cu jumulitul penelor.
Nu-i asa ca viata la țară e foarte interesantă pentru copii? Voi cu ce participați in gospodărie?