Din nou, ping-pong cu alocațiile copiilor. Senatul a respins ieri Ordonanța de urgență privind alocațiile copiilor. Acestea urmau să fie majorate cu 20% de la 1 septembrie. Ce înseamnă asta? Va explicam noi.
Legea care este acum in vigoare prevede dublarea alocațiilor. Exista însa o Ordonanța de urgență care prevede o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an,. Acestea s-ar face după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022. Aceasta Ordonanța de urgență a fost adoptată de Guvern. Totuși, nu toți politicienii sunt de acord. Astfel, Senatul a votat împotriva acestei creșteri pe etape. Dacă și votul din Camera Deputaților va fi similar, rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile, nu să le mărească etapizat.
Ce creșteri erau prevazute
Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.
Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.
„Demonstrați că vă pasă și faceți un pas necesar pentru copiii țării. Alocați fondurile necesare. Dacă nu, plecați cu toți incompetenții de la Guvern. Nu mai mințiți, nu mai furați și veți avea bani pentru alocații și pentru pensii”, a spus în timpul dezbaterilor senatorul PSD Ion Rotaru.