NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Maria Teohari – prima femeie astronom din România
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. Româncele care au schimbat lumea sunt aduse săptămânal în faţa voastră la rubrica NEŞTIUTELE. Aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au revoluţionat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie ne inspiră mereu. Româncele sunt femei extrem de inteligente. Astăzi vom vorbi despre Maria Teohari -prima femeie astronom din România.
Maria Teohari a fost neînţeleasă şi neapreciată în oraşul natal. Si-a dedicat întreaga viaţă ştiinţei şi cercetărilor. Tot ce a făcut în viaţă a fost prin propriile forţe. S-a remarcat îndeosebi în domeniul astronomiei cercetând, printre altele, petele solare şi cometa Halley.
O femeie strălucită
Maria Teohari s-a născut pe data de 22 aprilie 1885 în Giurgiu. Era fiica medicului Christu și a Alexandrei Teohari. A urmat clasele primare și pe cele liceale la București, la ”Elena Doamna” și la Școala Centrală. Maria a făcut studiile universitare la Facultatea de Științe, cu specializări la Observatoarele astronomice din Paris și Nisa, unde a fost trimisă din inițiativa profesorului Nicolae Coculescu, întemeietorul Observatorului din București. Aici a făcut observații asupra Soarelui, a planetelor mici și asteroizilor. Reîntoarsă în țară, în 1914, a lucrat la Observator, publicând în Anuarul acestuia mai multe lucrări despre petele solare și tot felul de fenomene celeste.
La data respectivă nu există nicio femeie astronom în România, iar cele de peste hotare erau foarte puţine.
Profesor și astronom
După slăbirea vederii, a trecut la catedră. A predat la Liceul ”Domnița Ileana” matematică și astronomia, discipline pentru care a publicat o serie de manuale.
Maria era o adevărată poliglotă a vremii. Ea cunoștea foarte bine germana, engleza și franceza, limbi cu ajutorul cărora a făcut traduceri încă din copilărie. Pe lângă aptitudini logice și matematice era cunoscătoare a pianului, cu talent incredibil la pictură și literatură. A reușit întotdeauna să fie devotată adevărului științei și frumosului din artă.
A murit la câteva luni după ce împlinise 90 de ani, în 1995, la București, împăcată cu gândul că o viață întreagă își făcuse exemplar datoria.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ţine la curent cu ultimele noutăţi. Nu uitați să urmăriţi rubrica noastră cu româncele care au schimbat lumea şi săptămâna viitoare pentru a descoperi o nouă româncă care a făcut istorie.
Dicţionar:
Astronomie: știință care studiază fenomenele cosmice
Poliglot: persoană care știe mai multe limbi străine