EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A-și găsi Bacăul. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a-și găsi Bacăul”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Această expresie este mai puțin cunoscută și mai rar auzită. Expresia a căpătat foarte multe explicații de-a lungul timpului, însă pare că niciuna nu are legătură cu adevăratul ei sens. Astăzi vom afla împreună ce înseamnă această expresie.
Multiple interpretări
Se pare că această expresie provine de la cuvântul „bako” din limba maghiară, care înseamnă călău. Expresia în sine reprezintă o situație periculoasă, însemnând „a o păți rău de tot”.
O expresie neînțeleasă
Se pare că această expresie le-a pus mereu probleme românilor. Nu s-a știut de unde provine aceasta, iar sensul exact al termenului principal din expresie nu era cunoscut.
Mai mulți lingviști au încercat să explice această expresie, însă fiecare dintre ei aveau păreri diferite. Primii lingviști care au încercat să explice expresia sunt August Treboniu Laurian și Ion C. Massim. Ei au spus că expresia înseamnă „a găsi ac de cojocul cuiva” sau „a-și găsi nașul”, notează Deșteptarea.
Bogdan Petriceicu Hașdeu a încercat o altă explicație. Acesta spune că sintagma „și-a găsit Bacăul” reprezintă: „a mers până a dat de hotar, a ajuns la vamă, a fost oprit și scotocit, n-a putut să meargă înainte”. Sigur, este o explicație lungă, însă Costache Radu a preluat această opinie în lucrarea sa monografică „Bacăul de la 1850 la 1900”.
Expresia a fost analizată și după această lucrare, iar profesorul Liviu Chiscop argumentează convingător: „În sintagma de care ne ocupăm, cuvântul bacău este întrebuințat în sens metonimic (abstractul prin concret) în accepțiunea sa figurată de “sfârșit”, “moarte”, incluzând și o nuanță metaforică”.
Așadar, expresia „a-și găsi bacăul” înseamnă „a-și găsi sfârșitul”.
Această expresie are mai multe înțelesuri. Acestea sunt apropiate dacă stăm să le analizăm Însă mai rămâne o întrebare. De ce uneori cuvântul „bacăul” din expresie este scris cu literă mare, iar alteori este scris cu literă mică? Explicația este simplă. Găsim cuvântul scris cu literă mare atunci când ne referim la orașul Bacău. Iar când vedem cuvântul scris cu literă mică, înseamnă că cel care a scris se referă la cuvântul „bako” din limba maghiară.
Voi ce părere aveți?
Dicționar
Monografic: care aparține monografiei (studiu științific multilateral cu privire la un anumit subiect);
Sintagmă: unitate semantico – sintactică stabilă formată dintr-un grup sau mai multe de cuvinte;