Cerințele elevilor privind reluarea cursurilor. În urma consultării lansate de Consiliul Național al Elevilor privind scenariile propuse de autorități pentru reluarea cursurilor, elevii au și ei câteva cerințe în ceea ce privește începutul anului școlar 2020-2021.Aflați mai multe informații în ceea ce urmează.
În cursul acestei săptămâni, Consiliul Național al Elevilor a lansat o consulare destinată tuturor elevilor sub egida ResetEDU. Copiii au fost încurajați să își spună părerea cu privire la desfășurarea cursurilor în timpul pandemiei. De asemenea, elevii au primit ocazia de a spune care este cel mai favorabil scenariu în ceea ce privește anul școlar 2020 – 2021.
Peste 12.500 de elevi au participat la consultarea lansată de Consiliul Național al Elevilor. 40,8% dintre elevi au declarat că își doresc reluarea cursurilor în format clasic, dacă vor putea fi respectate măsurile de siguranță impuse de autorități.
30,3% dintre participanți au specificat că preferă reluarea cursurilor în sistem hibrid. Adică elevii își doresc ca disciplinele de profil să fie studiate fizic, la școală, iar celelalte online.
Desigur că au existat și elevi care își doresc ca școala online să continue. 15,5% dintre aceștia au declarat că își doresc să urmeze cursurile online. Iar 13,4 % își doresc reluarea cursurilor în sistem hibrid, atât fizic, cât și online, prin împărțirea clasei în grupe.
13 mii de elevi cer să fie ascultați
„În mai puțin de 24 de ore, peste 13 mii de elevi au răspuns consultării noastre. Statisticile sunt foarte clare. Cea mai mare parte a elevilor ar dori fie reluarea cursurilor în format fizic, cu respectarea măsurilor de siguranță, fie reluarea cursurilor în format hibrid. Aceste date reprezintă încă o dovadă clară a faptului că școala online în România a eșuat din multe puncte de vedere, nereușind să se adapteze și să răspundă nevoilor elevilor. Solicităm responsabilitate din partea autorităților și o asumare reală a datoriei guvernanților de a garanta accesul la educație pentru absolut toți elevii.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor
Printre propunerile CNE pentru începutul noului an școlar se numără:
– Pe termen scurt, este esențială realizarea unei formări de bază a cadrelor didactice în domeniul tehnologiei și informației, pentru a putea deprinde un set minim de cunoștințe necesare operării dispozitivelor conectate la internet. Pe termen lung, includerea unui modul comprehensiv de educație digitală în formarea continuă a profesorilor și-a dovedit necesitatea. Întrucât aceste competențe s-au dovedit a fi indispensabile pentru toți actorii din sistemul
educațional.
– Realizarea, în regim de urgență, a unei noi analize privind numărul de elevi care nu au acces la internet, folosind indicatori realiști, pentru a avea un set de date clare în ceea ce privește necesarul de dispozitive conectate la internet care vor fi achiziționate de către Guvernul României.
Prezența fizică la cursuri
– În cazul începerii cursurilor într-un format care presupune prezența fizică a elevilor la cursuri, solicităm modernizarea infrastructurii sanitare din unitățile de învățământ. Astfel încât riscul de infectare să fie micșorat prin implementarea măsurilor preventive, precum igienizarea constantă a mâinilor.
– Dotarea sălilor de clasă cu infrastructură audio-video care să permită atât realizarea orelor de curs online – offline simultan. Cât și înregistrarea acestora, pentru a putea fi vizionate de către elevi ulterior.
– Realizarea, de către experții din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a unei platforme de e-learning. Aceasta trebuie care să permită comunicarea elev-profesor și să conțină resurse educaționale accesibile tuturor elevilor, conform art. 70 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.
– Elaborarea unui set de standarde de calitate pentru predarea online, a căror respectare să fie monitorizată de către Ministerul Educației și Cercetării, prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene.