Fie că este o pereche scurtă de șosete sau una lungă, una colorată sau una simplă, pentru fiecare ținută există perechea perfectă. Astăzi vom vorbi despre ce tip de șosete se poartă și despre cum alegi perechea de șosete potrivită, pentru a evita un dezastru vestimentrar.
De-a lungul timpului șosetele au căpătat o mulțime de forme, lungimi și culori. Moda a evoluat și ea. Șosete care acum 30 de ani erau considerate cool, în ziua de azi sunt stupide sau urâte. Un exemplu ar fi trendul lansat de Michael Jackson care a popularizat șosetele albe la ținute elegante. Acea modă era atât de populară în anii 90 încât toată lumea a început să poarte șosete albe „asortate” la pantalonii de stofă. Uitându-ne înapoi putem să ne dăm seama cât de ridicolă a fost acea perioadă și că ar trebui să evităm să purtăm șosete albe la ținutele elegante. Șosetele albe se potrivesc ținutelor pentru activități sportive cum ar fi tenisul sau padelul.
Lungimea șosetelor este și ea un factor care trebuie luat în considerare. De exemplu, nu este recomandat să porți șosete scurte la o ținută elegantă. Glezna trebuie să rămână ascunsă. Nu este însă o regulă. După cum știm cu toții, moda este o formă de artă iar arta nu (prea) are reguli. Dacă tu te simți bine purtând șosete scurte la costum, fă-o! Nimeni nu te poate oprim mai ales dacă pantalonii sunt slim și porți ținuta respectivă într-un context mai puțin oficial.
Din ce sunt confecționate șosetele
Bumbac
Cel mai popular material din care sunt confecționate șosetele este bumbacul. Fiind ușor, rezistent și asigurând o aerisire bună, bumbacul este folosit atât pentru șosetele normale cât și pentru cele folosite la sport.
Lână
Lâna a fost primul material din care au fost confecționate șosetele. Șosetele de lână sunt folosite de obicei în activități precum schiatul deoarece mențin picioarele calde. Unul dintre dezavantajele lânii este faptul că e mai scumpă decât bumbacul.
Cașmir
Cașmirul este considerat un material de lux. Se simte foarte bine pe picior datorită texturii fine. Dezavantajul cașmirului este, însă, faptul că șosetele își pierd foarte ușor forma. De aceea curățarea și îngrijirea lor este foarte importantă și trebuie făcută corect.
Mătase
Șosetele făcute din mătase sunt folosite în principal pentru întâlniri formale. Sunt cele mai scumpe și sunt mai puțin rezistente decât lâna, bumbacul și cașmirul. Deobicei mătasea este combinată cu materiale sintetice pentru a avea puțin mai multă durabilitate.
Material sintetic
Materialele sintetice sunt cele mai ușoare, dar nu asigură o aerisire bună a picioarelor și nu sunt la fel de comfortabile.
Cum ne alegem șosetele potrivite
La șosete contează atât culoarea cât și lungimea. O pereche de șosete nepotrivită poate ruina toată ținuta. În caz că ești nesigur, o pereche normală de șosete negre este soluția, dacă ai o ținută de culoare închisă, incluzând aici și încălțămintea. Este foarte greu să dai greș cu așa ceva.
Uneori vrem însă să fim mai extravaganți. O pereche de șosete neagră simplă ne face să părem plictisitori. Norocul nostru e că în ultimii ani au devenit foarte populare șosetele cu modele colorate. Mai ales în cazul tinerilor, pentru ținutele de zi cu zi, aceste extravaganțe sunt potrivite.
Nu în ultimul rând vă reamintim că există Ziua Internațională a Șosetelor Pierdute. Mai multe despre asta și despre Șoseta3, brandul românesc de șosete care oferă trei șosete, nu două, la achiziția unei perechi de șosete, puteți afla accesând acest link.