Locuri de poveste din România: Băile romane de la Geoagiu-Băi
Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile, iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi ne îndreptăm atenția către Hunedoara și vorbim despre Băile Romane de la Geoagiu-Băi. Aici puteți vedea cum arătau „piscinele” de altădată, până să ne modernizăm. Deși au trecut sute de ani de când au fost făcute, băile termale au aproape aceeași formă ca în Antichitate. „Piscina” este situată chiar în mijlocul stațiunii și are un diametru de 90 – 95 m. La început, băile funcționau sub numele de „Germisara”, iar ulterior s-au numit „Termele Dodonei”.
Când au fost săpate primele bazine moderne, adică în 1935, s-au găsit fel și fel de obiecte ale oamenilor. Au fost dezgropate statui ale lui Esculap, zeu al medicinei în mitologia greacă, și statui ale lui Hygeia, zeița sănătății. Pe lângă acestea s-au mai găsit și multe artefacte, obiecte de uz zilnic și chiar dovezi care atestau prezența unui templu dedicat Nymphaelor (genii ale naturii pe care oamenii și le imaginau niște fecioare tinere și frumoase).
Cu adevărat un loc de poveste
Pe lângă faptul că acest loc este unul plin de semnificație, este și un loc cu adevărat de poveste. Din tot ceea ce a însemnat complexul termal, oamenii pot vedea azi bazinele, rețeaua de canale săpate în stâncă prin care se dirija apa, precum și urme ale lăcașelor de cult. Băile romane de la Geoagiu-Băi pot fi vizitate zilnic fiind deschise în permanență. Bazinele săpate direct în stâncă pot fi vizitate fie pe sus, fie pe interior prin tunelul de acces construit. Adresa completă este strada Vilelor, Geoagiu- Băi 335450, județul Hunedoara.