Medicii nu recomandă colacul gonflabil pentru gât în cazul bebelușilor
Colacul gonflabil pentru gât este printre obiectele pe care proaspeţii părinţi le cumpără pentru a obişnui bebeluşul cu apa. Medicii nu recomandă colacul deoarece poate fi periculos. De ce să nu îl folosiți? Aflați în cele ce urmează.
Pediatrii nu recomandă colacul de salvare pentru gât, chiar dacă instrucţiuniile de folosire spun că se pot utiliza imediat ce bebele împlineşte o lună. Emilio Rodríguez Ferrón este medic şef coordonator pe secţia pediatrie a Spitalului Vithas din Alicante, Spania. Acesta a afirmat că ”nu se recomandă colacul decât dacă specialiștii îl folosesc în terapie”.
Asociaţia de Pediatrie Spaniolă arată că cea mai sigură metodă de a-i face baie copilului este în braţele unui adult şi atent supravegheat. Instituţia asigură că dispozitivele de plutire de orice fel nu sunt 100% sigure pentru a evita înecul.
”Dacă sunt gonflabile se pot sparge sau să scape aer provocând înecul bebelușului. Colacul prea mare are riscul de a face capul micuțului să alunece în apă. Aceste obiecte dau o senzație falsă de siguranță, iar părintele se poate distrage mai ușor crezând că bebelușul este bine”, a declarat același pediatru.
Poziție nepotrivită pentru înot și leziuni
Pe de altă parte colacul pentru gât obligă bebelușul să stea în poziție verticală, opusul celei potrivite pentru a deprinde înotul. Acest obiect scade interacțiunea micuțului cu apa deoarece el nu o vede bine și nici nu se poate uda pe față. Practic nu se poate dezvolta psihomotor cum trebuie.
Specialiștii avertizează și că utilizarea prelungită a colacului pentru gât poate cauza leziuni la nivelul ligamentelor și mușchilor din această zonă a corpului.
Toţi copiii pot învăța să înoate la vârsta potrivită, însă baia trebuie făcută cu mare atenție până cresc. ȘTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Vă recomandăm aici un articol despre cum învață copilul să înoate. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru cele mai bune sfaturi pentru voi și familia voastră.
Dicționar:
Leziuni: este o rană căpătată prin lovire, rănire etc. sau ca urmare a unei boli.