Ideo Ideis dă voce tinerilor – „Suntem datori cu o revoluție”
Ideo Ideis le dă voce tinerilor. Festivalul Ideo Ideis revine cu a 15 – a ediție. „A doua casă” a adolescenților nu ratează ediția din acest an din cauza pandemiei. Evenimentul se mută în orașele trupelor selectate în program, iar misiunea rămâne aceeași – să se facă auzită vocea tinerilor.
Ideo Ideis este un eveniment care a luat naștere în vara anului 2006 din inițiativa unor tineri. Aceștia își doreau mai mult pentru comunitatea lor, astfel că au creat acest eveniment.
Ideo Ideis este evenimentul care își propune să creeze punți între educație și cultură, oferind participanților o formă de instruire bazată pe dezvoltare personală. De 14 ani, evenimentul născut în Alexandria le dă voce tinerilor.
„Contextul neobișnuit al acestui an a lansat o provocare majoră în ceea ce privește organizarea festivalului, dar am decis, ca echipă, să facem tot posibilul pentru a păstra spiritul festivalului viu la ediția aniversară de 15 ani. În mod normal, trupele de teatru, participanții individuali, trainerii, mentorii, invitații speciali, voluntarii și publicul își dădeau întâlnire în Alexandria pentru 7 – 9 zile. Dar întrucât, în situația actuală era clar că acest lucru ar fi dificil de realizat, am decis că e momentul să căutăm soluții creative, practice și care să pună pe primul loc siguranța tuturor. Am făcut acest lucru prin separarea activităților astfel încât să poată fi respectate toate măsurile de protecție impuse de autorități, încercând totodată să găsim metode prin care experiența de învățare și dezvoltare prin artă a adolescenților să fie cât mai puțin afectată”, a declarat, pentru ȘTIRI PENTRU COPII Oana Furdea, directoarea festivalului.
O nouă ediție în contextul pandemiei
Anul acesta, în contextul pandemiei, festivalul va avea loc în orașele trupelor participante. Printre acestea se numără: Alexandria, Baia Mare, Botoșani, București, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu și Timișoara.
Festivalul are loc în perioada 5 – 9 august, iar trupelor de teatru li se vor alătura și participanți individual.
Numărul de persoane dintr-o trupă este limitat, astfel încât să nu existe grupuri mai mari de 15 persoane care se vor întâlni în aer liber.
Festivalul din anul acesta va găzdui aproximativ 400 de persoane, printre care se numără 200 de adolescenți din trupe sau participanți individuali, 30 de traineri, 30 de artiști invitați, o echipă de organizare, voluntari și parteneri ai evenimentului.
Desfășurarea evenimentului in 9 orașe
”Astfel, IDEO IDEIS se va întâmpla concomitent în orașe din țară, cele ale trupelor de teatru tânăr selectate. Acolo vor veni capsulele IDEO IDEIS, formate din 2 traineri și un mentor care vor lucra cu adolescenții. Mini-redacțiile de liceeni vor documenta procesul. În Alexandria, orașul în care s-a născut această inițiativă, se vor petrece și alte evenimente cu care publicul era deja obișnuit – Seara Povestitorilor, proiecții de filme, masterclass-uri, spectacole de teatru”, a declarat Oana pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
”Preocuparea noastră principală este ca tot ceea ce facem să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Toate activitățile în spații închise au fost eliminate din programul festivalului. O parte dintre ele urmează să fie înlocuite cu transmisii LIVE care vor putea fi urmărite online pe o platformă dedicată. Activitățile organizate în aer liber vor avea un număr de participanți considerabil redus și limitat și vor presupune o serie de măsuri de siguranță, printre care: respectarea de către public a măsurilor de distanțare socială, obligativitatea purtării măștii, triajul epidemiologic prin verificarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor”, a adăugat directoarea festivalului Ideo Ideis.
Tema festivalului
Tema festivalului din acest an reprezintă o revoltă a tinerilor. Întrebarea „Cum se vede schimbarea prin ochii tăi?” au scos la suprafață o serie de probleme actuale legate de nevoile comunității.
„Două dezbateri importante au trecut recent prin spațiul public: educația sexuală și studiile de gen. În ambele cazuri au avut ceva de spus politicieni, populiști, popi și în general adulți din toate posturile. Au lipsit aproape cu desăvârșire vocile celor atinși direct de subiecte – elevi și studenți. «Suntem datori cu o revoluție» este răspunsul la această situație. Lucrurile se schimbă implacabil și în societatea românească. Dar se schimbă încet. Pentru o schimbare de viteză este nevoie ca tinerii să nu mai tacă. Încercăm în campanie să facem portretul unei generații ideale, care își apără ideile în care crede.” – Bogdan Theodor Olteanu, regizorul și directorul de creație al campaniei.