Pasărea care zboară zeci de km fără a da din aripi
V-ați întrebat vreodată cât de des sunt nevoite păsările să dea din aripi pentru a zbura? Depun mult efort sau nu? ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă în cele ce urmează pasărea care zboară zeci de km fără a da din aripi.
Un studiu recent arată că cea mai mare pasăre din emisfera vestică nu depune prea mult efort pentru a zbura. Este vorba despre condorul andin, pasăre care poate ajunge să cântărească chiar și 15 kg. Se mândrește cu niște aripi spectaculoase care pot măsura chiar și trei metri. Distanța de la cap și până la coadă a unui condor andin este de aproximativ 135 cm. În ceea ce privește culoarea, condorul are aproape întregul corp de un negru strălucitor, exceptând o parte din aripi care sunt albe. Iese însă în evidență cu gulerul din apropierea gâtului care este de un alb imaculat.
Zeci de km parcurși fără efort
Pentru prima dată, o echipă de oamenii de știință s-a hotărât să afle cât de mult dau din aripi condorii andini pe o perioadă de 250 de ore de zbor. Pentru a face asta, opt dintre condorii din Patagonia au purtat cu ei un echipament de înregistrare. Acesta le-a permis specialiștilor să analizeze îndeaproape zborul păsărilor. Rezultatele obținute au fost unele de-a dreptul incredibile, chiar și pentru echipa care a realizat studiul. „Condorii sunt piloți experimentați – dar pur și simplu nu ne-am fi așteptat să fie chiar așa experimentați”, a declarat Emily Shepard, coautor de studiu și biolog la Universitatea Swansea din Țara Galilor.
Se pare că aceste păsări au folosit numai 1% din timp pentru a da din aripi, iar asta în mare parte în momentul în care s-au ridicat de la sol. Una din păsări a zburat mai mult de cinci ore fără a-și bate aripile măcar o dată. În tot acest timp condorul andin a parcurs o distanță de 160 km.