O idee inedită – Voluntarii citesc poveşti copiilor prin telefon
Voluntarii citesc poveşti copiilor prin telefon, pentru a aduce puţină bucurie. Unde se întâmplă şi ce fel de poveşti se citesc? Aflaţi în cele ce urmează.
Ce este mai frumos decât poveştile citite de o voce dulce şi blândă care doreşte să-ţi bucure ziua? În mai multe ţări de pe glob zeci de voluntari sună copiii până la 6 ani, dar și femei însărcinate, pentru a le spune poveşti. Alţii mai şi cântă o melodie, iar ziua devine tot mai frumoasă.
”Nu a fost ușor deoarece noi oamenii suntem prea obișnuiți cu virtualul. Trebuie să te apropii prin intermediul vocii. Nu e suficient să ai o voce dulce și caldă. Pentru a capta atenția trebuie să ai și o imaginație bogată”, spune un psiholog de la Universitatea Pedagogică din Medellín implicat direct în proiect.
Proiectul se numește En – cuentados y En – cantados (Fermecaţi cu poveşti). În acest proiect sunt implicați 28 de profesioniști care fac două sau trei apeluri zilnic. Aceștia sună de la sfârșitul lunii mai femei gravide sau copiii până în șase ani. Din mai până în prezent peste 800 de apeluri pe fix sau mobil. Toţi ”povestitorii” și ”ascultătorii” trebuie să se înscrie gratuit pe pagina Idartes.
Voluntariat și satisfacție
Carolina Ortegón este o voluntară care utilizează chitara, foșnetul foii sau un flaut micuț pentru a atrage atenția ascultătorilor. ”Totul începe cu o muzică pe un fond calm și dulce, iar apoi treptat se aud foșnetele unor foi urmat de o voce dulce de om. Pentru ei este uimitor. Eu folosesc tot felul de obiecte care mă ajută să scot sunete ascuțite”, a spus tânăra.
Ortegón a povestit publicaţiei El Tiempo că experienţa de a citi poveşti i-a adus un nou prieten, Matias. Acest copil cere săptămânal câte o poveste telefonică şi le mulţumeşte la final tuturor voluntarilor pronunţându-le numele. ”La finalul unui apel am întrebat copilul ce i-a atras cel mai mult atenția, iar el a spus că faptul că nu mă poate vedea. În momentul acela am realizat că vocea este extrem de importantă și te poate transporta în alt univers cu ajutorul imaginației”, a spus Carolina Ortegón
Voluntarii discută între 10 şi 20 de minute cu fiecare persoană. Există un orar prestabilit pentru sunat persoane. În prima parte a zilei în intervalul 10.00-13.00, urmat de cel de după-masă între 15.00-17.00 şi ultima rundă de apeluri seara între 18.00-20.00. Proiectul a prins contur în Spania, Australia şi Columbia unde există deja peste 1500 de voluntari.
O dinamică asemănătoare este și la ”Șoptește-mi la ureche”, varianta pentru adulți a proiectului. Toţi ascultătorii sunt fascinați şi cer prelungirea poveștii şi după pandemie. ”Este printre cele mai frumoase metode de contact uman și interacțiune cu arta”, spun aceștia.
Această idee ar putea fi pusă în practică și în țara noastră. ȘTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi. Vă invităm să citiți aici un articol despre președintele din Israel care a citit povești online. Rămâneți în case și aveți grijă de toți cei dragi.