Educația pe internet. Copiii din România vor înapoi la școală
Salvați Copiii a realizat un sondaj de opinie pe 5.000 de copii. Rezultatele au fost surprinzătoare. Copiii din România vor înapoi la școală.
În ultimele luni, din cauza pandemiei de COVID-19, orice formă de învățământ din România s-a mutat în mediul online. Asta a venit atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Principalul dezavantaj a fost defavorizarea celor cu o situație financiară modestă, fără acces la calculator, tabletă sau chiar internet. Copiii defavorizați s-au simțit discriminați, marginalizați și nu au avut parte de educație în această perioadă, educația fiind un drept fundamental. Un risc major al acestei perioade a fost și dependența de internet, care poate duce la expunere la conținut agresiv și la fake news.
Conform studiului, 47% dintre copiii întrebați au făcut cursurile online exclusiv pe telefon, mult peste media europeană. Asta înseamnă că numărul copiilor din România care nu au avut acces la calculatoare sau tablete este undeva între 250.000 (conform Ministerului Educației și Cercetării) și 1.800.000 (conform analizelor Salvați Copiii România), adică aproape jumătate dintre copiii din învățământul primar, gimnazial și liceal/profesional. Acești copii nu au avut parte de o participare reală la educație și nici de o comunicare adecvată cu profesorii și colegii în timpul întâlnirilor online.
Ce propun copii?
Conform sondajului, o soluție la această problemă ar fi sprijinirea familiilor defavorizate cu tablete, laptopuri și cu o conexiune WIFI sigură. 36,7% dintre copii au propus crearea unei platforme online naționale de învățământ, care să conțină o bază de date cu lecții și exerciții pentru toate clasele. 28,9% au considerat că pregătirea cadrelor didactice pentru a folosi aplicațiile online este o altă necesitate.
Concluzia acestui studiu, făcut și în alte țări, este una tristă. Indiferent de țară, copiii săraci și marginalizați sunt în pericol. Pentru aceștia, școlile nu reprezintă doar un un spațiu de învățare. Școala este locul unde aceștia primesc consiliere și hrană, unde au prieteni și unde au acces la protecție. Odată cu închiderea școlilor, copiii defavorizați pierd orice șansă la aceste elemente esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă.