ȘTIRI PENTRU COPII continuă rubrica despre fobii. Astăzi vorbim despre o fobie care este adesea confundată cu trypanophobia, frica de ace. Cea despre care discutăm azi este hemophobia, adică frica de sânge.
Oamenii au tendința de a asocia frica de ace cu cea de sânge. Este important însă de știut că nu e o regulă ca o persoană care are hemophobie să se teamă și de ace. Sau invers. Spre exemplu, unei persoane îi poate fi frică să i se tragă sânge fără a se teme însă de ace. De obicei, hemophobia este însoțită de frica de dentiști și de doctori.
Cauzele unei astfel de fobii pot fi multe. Frica de sânge poate fi provocată, spre exemplu, de o experiență negativă sau traumatică din copilărie cu sângele. Hemophobia poate fi provocată chiar de alte fobii. Pe lângă cea de dentist și cea de doctori, oamenii pot dezvolta această frică plecând de la frica de a se îmbolnăvi, frica de moarte sau frica de germeni. Filmele, imaginile și obiceiurile de Halloween care prezintă scene cu sânge pot fi o altă cauză a dezvoltării fricii de sânge.
Simptome și tratament
Oamenii cu frică de sânge nu se tem doar atunci când văd sângele lor sau al altor oameni. Pot apărea simptome chiar și atunci când văd sânge de animal. Această frică intensă îi poate face pe fobici să aibă o viață inactivă, tocmai de teama ca nu cumva să vadă sânge cumva, pe undeva. Printre simptomele pe care le prezintă o persoană cu hemophobie avem: neliniște, greață, ritm cardiac crescut, transpirație, tremurat. Toate aceste simptome sunt urmate de o scădere a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Aceste lucruri îl fac pe fobic să devină palid sau slăbit și chiar să leșine.
În ceea ce privește tratarea acestei fobii lucrurile stau diferit. În timp ce la majoritatea celorlalte fobii experții recomandă relaxarea, aici fobicii trebuie să se concentreze cât mai mult pentru a nu leșina. Hemophobia este adesea însoțită de depresie și anxietate, însă partea bună este că acestea pot fi tratate cu ajutorul unui specialist.