20 iulie – Ziua Internațională a Șahului. Sport sau joc?
Pe data de 20 iulie, în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Șahului. Știți care sunt originile acestui joc numit și “sportul minții”?
Cu toții am auzit de șah. Fie că l-am învățat de la bunici sau am participat la un club școlar de șah, la un moment dat am avut de a face cu acest joc. Cunoașteți, însă, istoria acestui joc?
Șahul a apărut pentru prima dată în India în secolul al V-lea. La început acesta se numea “Chatarunga”. Acest joc s-a extins rapid și în Persia, unde a fost foarte îndrăgit. După ce persanii au fost cuceriți de către Imperiul Arab, șahul a ajuns și în Europa.
În Europa, jocul a căpătat forma pe care o cunoaștem și în ziua de astăzi. Deși la finalul secolului al XV-lea a fost aproape de a fi interzis, din cauza bisericii catolice, acesta a supraviețuit datorită popularității sale.
Prima federație de șah a fost formată pe data de 20 iulie 1924, la cea de a 10-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Din acel moment, șahul a fost recunoscut drept un sport oficial. Un sondaj din anul 2012 a arătat faptul că 605 milioane de adulți joacă șah în mod regulat.
Cum sărbătorim această zi?
În mod normal, ca să sărbătorești această zi, ai putea vizita grupurile locale de șahiști de la tine din oraș. Totuși, din cauză că în această perioadă este de preferat să evităm grupurile mari de oameni, trebuie să recurgem la website-uri dedicate “sportului minții”. Chess.com și chess24.com sunt două pagini web care oferă atât posibilitatea de a juca împotriva unor jucători din orice colț al lumii, cât și posibilitatea de a învăța cum să joci. Deși este greu să ajungi să joci șah la un nivel foarte înalt, regulile sunt simple și pot fi învățate de oricine. Folosește această zi ca pe o oportunitate de a încerca ceva nou. Cine știe, poate îți descoperi un nou hobby!