Până la sfârșitul lunii, în România, cometa NEOWISE este vizibilă cu ochiul liber. Mulți au făcut deja cunoștință cu ea, dovadă fiind fotografiile care circulă pe internet. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește mai multe despre această cometă.
Denumirea sa completă este C/2020 F3 NEOWSIE. Deși pare o denumire complicată, nu este deloc așa. C vine de la cometă, 2020 este anul în care a fost descoperită, iar F3 ne arată că este ce-a de-a treia cometă descoperită în perioada 16 -31 martie. Denumirea de NEOWSIE provine de la numele celui care a descoperit cometa. Telescopul spațial lansat de NASA în 2009 este cel care a descoperit această cometă, iar numele lui complet este Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer.
Cometa NEOWSIE a început să fie vizibilă în data de 4 iulie, dimineața. Roa Distanța minimă pe care cometa o va avea față de Pământ este de 103 milioane de km.
Bătrână, dar totuși tânără
Joseph Masiero este un om de știință de la Jet Propulsion Laboratory al NASA. El a descris pe scurt cometa NEOWSIE, bazându-se pe cercetările făcute. „Bazându-ne pe semnătura sa cu infraroșu, putem spune că are în jur de 5 kilometri lungime, iar nucleul său este acoperit cu particule întunecate rămase în urmă de la formarea sa în apropiere de nașterea sistemului nostru solar, acum 4,6 miliarde de ani”. Deși este atât de bătrână, putem spune că pentru noi abia s-a născut. Asta pentru că a fost descoperită în data de 27 martie 2020.
Cometa NEOWSIE poate fi observată întreaga noapte. „În perioada 11-24 iulie cometa este circumpolară, observată de pe teritoriul României, fiind, cel puțin teoretic, observabilă întreaga noapte. În această perioadă Luna va fi uneori pe cer în același timp cu cometa. Perioada optimă de observare a cometei fără ca luna să deranjeze prea tare este 15-25 iulie”, se arată pe astro-info.ro.
Ne putem declara norocoși fiindcă avem ocazia să vedem această cometă. Mai ales că o putem face cu ochiul liber, în zonele mai puțin luminoase bineînțeles. Cometa NEOWSIE ne va mai vizita abia peste 7000 de ani.
Dicționar
Cometă: Corp ceresc alcătuit dintr-un nucleu luminos înconjurat de gaze și de pulberi, care, uneori, se prelungește sub forma unei cozi îndreptate în sens opus Soarelui, din cauza presiunii luminii acestuia
Circumpolar: care se află în jurul sau în vecinătatea polilor