Educația, pusă în pericol de pandemia de coronavirus
Un nou raport al organizației Salvați Copiii arată că educația este pusă în pericol de pandemia de coronavirus. Este pentru prima dată în istoria omenirii când educația copiilor este întreruptă la nivel mondial. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește mai multe.
Un număr de până la 9,7 milioane de copii sunt afectați de închiderea școlilor. Pe lângă asta, există riscul ca ei să nu se mai întoarcă la școală. Pandemia de coronavirus afectează economia și totodată educația. „Cercetările noastre dezvăluie că consecințele economice ale pandemiei ar putea duce la un decalaj de finanțare a educației în țările cu venituri mici și medii de 77 de miliarde de dolari în următoarele 18 luni”, se arată în raportul Salvați Copiii.
Organizația face un apel către guverne și investitori, prin care le cere să aloce fonduri pentru crearea unui nou plan de educație globală. Scopul acestuia este de a diminua abandonul școlar. „Aproximativ 10 milioane de copii nu se pot întoarce niciodată la școală. Aceasta este o urgență de educație fără precedent, iar guvernele trebuie să investească urgent în învățare. În schimb, riscăm reduceri bugetare inegalabile, care vor crește inegalitatea existentă între bogați și săraci și între băieți și fete. Știm că cei mai săraci, cei mai marginalizați copii, care au fost deja cei mai îndepărtați, au suferit cea mai mare pierdere, fără acces la învățământ la distanță – sau niciun fel de educație – timp de jumătate de an universitar”, spune Inger Ashing, CEO al Salvați Copiii.
Accesul tuturor copiilor la educație – întârziat
Inger Ashing consideră că o criză de educație ar avea un impact pe termen lung în ceea ce privește viitorul copiilor. „Dacă permitem ca această criză de educație să se deruleze, impactul asupra viitorului copiilor va fi de lungă durată. Promisiunea pe care a făcut-o lumea pentru a asigura accesul tuturor copiilor la o educație de calitate până în 2030 va fi întârziată ani buni”, mai spune Inger Asching.
Copiii au nevoie de educație și și-o doresc
„Când aud cuvântul corona mă simt rău pentru că m-a făcut să ratez școala și să îmi lipsească prietenii. Am încercat să-mi citesc cărțile acasă după ce am spălat farfurii. Abia aștept să aud că școlile sunt deschise din nou”, spune Ștefan, un băiat de 15 ani care locuiește în localitatea de refugiați Kyangwali, Uganda.
„Coronavirului mi-a schimbat viața pentru că nu-mi văd prietenii, nu pot merge la școală. Le-aș spune băieților și fetelor: nu vă faceți griji, totul va fi în regulă și asta va trece”, spune Ariana, o fetiță de 9 ani care locuiește în Mexic.
„Acum trei luni, îmi mergea foarte bine. Mă bucuram de școală în clasa a șasea. Când eram la școală, ne jucam cu prietenii și învățam. Școala obișnuia să ne ofere o masă în fiecare zi. Acum, după acest virus, nu pot merge la școală și nu-mi văd prietenii. Mi-e foarte dor de școala mea și de prietenii mei”, spune Aisha în vârstă de 15 ani din Etiopia.