Consecințele adânci și pe termen lung ale instituționalizării copiilor
Consecințele adânci și pe termen lung ale instituționalizării. Organizația Salvați Copiii trage un semnat de alarma cu privire la soarta copiilor instituționalizați.
Dintre cei 3.645.267 de copii cu vârsta sub 18 ani din România, 52.783 se află în sistemul de protecție a copilului.
Rezultatele unui studiu desfășurat de Charles Nelson, Nathan A. Fox, Charles H. Zeanah cu copiii din Centrele de plasament din România scot la iveală consecințe adânci și pe termen lung ale instituționalizării.
Cercetarea a pus în evidență efectele instituționalizării copiilor asupra dezvoltării lor până la vârsta de 8 ani. Ei fost comparați cu copiii care, deși abandonați, au beneficiat de măsura îngrijirii în sistem familial, pe de o parte, și cu copiii crescuți în familiile de origine, pe de altă parte.
Expunere ridicată la abuz
Copiii instituționalizați sunt mult mai expuși diferitelor forme de abuz și neglijare în lipsa unui mediu cald și predictibil. Acei copii care au experimentat diferite forme de abuz și neglijare sunt de 4 ori mai predispuși să dezvolte tulburări de personalitate la vârsta adultă decât ceilalți copii. Aceste tulburări sunt caracterizate de o serie de trăsături cognitive, afective și relaționale disfuncționale persistente în timp. Au un impact negativ asupra funcționalității lor. La maturitate, acești copii pot manifesta lipsă de empatie, inflexibilitate cognitivă, comportamente heteroagresive și autoagresive, tulburări de adaptare, comportamente de disimulare a adevărului.
Copiii “suferă declinuri și întârzieri semnificative în toate aspectele cogniției și limbajului. Au o funcție intelectuală diminuată. Prezintă deficite atât ale funcțiilor executive, cât și ale memoriei și profunde întârzieri ale limbajului”, arată rezultatele evaluării cognitive.
Copiii plasați în familii sociale, mai ales dacă acest lucru se întâmplă înaintea vârstei de 2 ani, pot prezenta progrese semnificative ale IQ-ului și ale limbajului. Niciodată însă ca acelea ale copiilor care nu au fost instituționalizați.
Creșterea copiilor în instituții determină apariția și persistența unui număr mai mare de comportamente stereotipe (legănat, lovit etc.) față de copiii din celelalte două grupuri. Acest lucru se întâmplă ca urmare a privării în anii timpurii de o stimulare senzorială adecvată.
Noi centre de zi în Brașov și Mureș
Pentru protejarea acestor copii vulnerabili și rămânerea lor în familie, Salvați Copiii a identificat soluții viabile, pe care le-a inclus într-un program complex ”Intervenții pentru prevenirea separării copilului de familie prin servicii sociale și educaționale”. În cadrul acestuia, organizația deschide patru noi centre de zi în județele Brașov și Mureș.
Obiectivul general al proiectului este reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial. S-au dezvoltat servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți, în județele Mureș și Brașov.