NEȘTIUTELE. Româncele care au schimbat lumea. Irina Burnaia, prima femeie-pilot care a traversat Carpaţii
Sunt aproape necunoscute de cei mai mulți dintre români. În general, despre faptele mărețe ale femeilor știm mai puține. Româncele care au schimbat lumea sunt aduse săptămânal în faţa voastră la rubrica NEŞTIUTELE. Aceste femei minunate care fac parte din trecutul nostru și care au revoluţionat lumea dar, din păcate, nu și-au găsit (încă) loc în cărțile de istorie ne inspiră mereu. Româncele sunt femei extrem de inteligente. Astăzi vom vorbi despre Irina Burnaia – prima femeie-pilot care a traversat Carpaţii.
Femeia pe care o aducem astăzi în faţa voastră a fost un avocat care nu s-a mulţumit cu sala de judecată şi munca de birou pe care o desfăşura. Irina Burnaia şi-a dorit să zboare şi a reuşit să devină prima femeie-pilot care a traversat Carpaţii în perioada dintre cele două războaie mondiale. Aceasta fost a doua aviatoare brevetată în România, obținându-și brevetul de pilot civil la data de 27 octombrie 1933.
De la birou a trecut la pilotatul de avion
Irina Burnaia s-a născut în anul 1909, în satul Ciurari, comuna Săceni, din judeţul Teleorman. Și-a luat numele de ”Burnaia” de la apa curgătoare care trece pe lângă satul său natal, aflat în Câmpia Burnazului.
Irina a studiat Ştiinţele Juridice și a primit drept de practică imediat după absolvire în Baroul Ilfov. Ea a renunțat la avocatură pentru marea ei pasiune – zborul.
Cum a ajuns în avion? Într-o zi a fost nevoită să ajungă din București la Constanța cât mai repede. Irina a ales cel mai rapid mijloc de transport – avionul. A fost în ziua de 18 august 1933 când s-a urcat prima dată într-un avion, iar pilot era chiar viitorul ei profesor de zbor.
Tânăra a fost instruită în tainele aviaţiei de pilotul Petre Ivanovici (pilot de linie la compania L.A.R.E.S., membru al escadrilei de acrobaţie ”Dracii Roşii”). Irina Burnaia a obţinut, la 27 octombrie 1933, brevetul cu gradul I şi II pentru avioanele de turism, devenind astfel cea de-a doua aviatoare româncă (după Elena Stoenescu-Caragiani). A achiziţionat un I.A.R. 22 cu ajutorul statului român care a suportat jumătate din preţ. Aceasta și-a botezat avionul YR-INA. Cu aparatul său de zbor a efectuat un zbor deasupra Văii Prahovei, devenind prima femeie care a survolat Munţii Carpaţi.
Ocolul Pământului în 80 de zile?
La 3 ianuarie 1935, împreună cu Petre Ivanovici, a pornit într-un raid de mare anvergură pe ruta Bucureşti – Cape Town (Africa de Sud). După o cursă plină de peripeţii, cauzate de dese defecţiuni ale aparatului de zbor, cei doi au întrerupt călătoria în Africa de Est, lângă Lacul Victoria, după parcurgerea a 16.000 km. La începutul lunii aprilie, într-o zi de duminică a anului 1935, Irina și aviatorul Petre Ivanovici au aterizat pe aerodromul Băneasa după 80 de zile de la decolare. Mulți au comparat zborul lor cu romanul ”Ocolul Pământului în 80 de zile” de Jules Verne. Se pare că din cele trei luni petrecute pe drum, doar 16 zile au zburat, iar restul au avut probleme cu vremea nepotrivită și cu aparatul de zbor. După raidul în Africa, a fost numită de presa vremii prima aviatoare din România ”de lungă cursă”.
În 1936 a murit instructorul de zbor care i-a dat ”aripi”. În amintirea lui aceasta a scris și publicat cartea ”Aripile mele – memoriei lui Petre Ivanovici”, unde și-a scris toate impresiile.
În 1937 a obţinut certificatul de pilot acrobat. A continuat să realizeze mai multe raiduri: Bucureşti – Roma (1937), Bucureşti – Ankara – Bagdad – Bucureşti (1938) sau Bucureşti – Varşovia – Berlin – Amsterdam – Londra (1939). Irina Burnaia a participat la Reuniunea Aviatică Internaţională de la Rimini, Italia din 1939, unde a reuşit să termine toate probele, atrăgând admiraţia generalului Valle, ministrul italian al Aerului. Irina Burnaia a fost prima femeie pilot din România care a efectuat raiduri intercontinentale. De asemenea a fost prima acrobată din ţară care a participat la mitinguri naţionale şi internaţionale importante. A fost și decorată cu ordinul Virtutea Aeronautică de Pace.
Anii petrecuți departe de țară
După instaurarea regimului comunist, Irina Burnaia a părăsit ţara, stabilindu-se în 1948 la Geneva. După război, Irina și soțul ei, Traian Udriski, fost ofițer al Marinei, apoi al Aviației Regale Române și pilotul oficial al Casei Regale, și-au luat fiul și au plecat din țară în 3 ianuarie 1948, la puțin timp după abdicarea regelui Mihai. Au stat o perioadă în Orient, apoi s-au stabilit în Elveția. Irina Burnaia a murit la Geneva în 1997.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ţine la curent cu ultimele noutăţi. Puteţi citi aici un articol despre Astra Film Junior. Intrați pe site-ul nostru în fiecare zi pentru şi mai multe informaţii. Nu uitați să urmăriţi rubrica noastră cu româncele care au schimbat lumea şi săptămâna viitoare pentru a descoperi o nouă româncă care a făcut istorie.